Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Enschedees probleemgezin krijgt hulp na noodkreet

ENSCHEDE - Op de bank in de woonkamer in de Enschedese wijk Pathmos kruipen de kinderen dicht tegen hun vader aan. Papa is weer thuis, nadat hij enkele weken vanwege psychische klachten was opgenomen in een GGZ-instelling. Oorzaak is volgens moeder Linda Baars de problematische situatie in het gezin, waarvan alle leden hulp en begeleiding nodig hebben. "Die krijgen we nu. Hopelijk een goed, nieuw begin voor ons allemaal."

Ze aait haar zoontje over zijn bol. "Mijn grote held", zegt ze over Kay (8). "Hij kwam met het idee iets te doen." Het leidde ertoe dat Kay vorige maand voor het stadhuis stond met een spandoek met het opschrift 'Help, ik wil papa terug'. De opvallende noodkreet zorgde voor uiteenlopende reacties. "Maar zoiets is blijkbaar nodig om te krijgen waar je recht op hebt", zegt Linda.

Hoogoplopend conflict

Het gezin is al enkele jaren bekend bij de gemeente. Linda vond dat de hulpvraag onvoldoende werd gehonoreerd. Het leidde tot een hoogoplopend conflict met gemeentelijke begeleiders. Ze toont zich nog steeds kwaad over het functioneren van de wijkteams, maar is blij met de oplossing die uit de bus is gekomen na huisbezoeken van diverse hulpverlenende instanties. Even dreigde de kinderen uit huis te worden geplaatst, vertelt ze. "Ik heb echter zelf contact opgenomen met de Raad voor de Kinderbescherming. We krijgen nu een onder toezichtstelling. Daar werk ik vrijwillig aan mee. Een gezinsvoogd kan ons helpen de zaken goed te regelen."

Wethouder Van Houdt

Daarvoor komt van meer kanten steun. "Het is een heel pakket." Haar man, die een poging tot zelfdoding deed, is thuisgekomen met extra uren begeleiding. Linda krijgt huishoudelijke hulp, en een reïntegratietraject via het UWV. Er komt extra aandacht voor Kay en de meisjes kunnen een paar dagdelen naar de kinderopvang. "Daarmee kunnen we verder. Dankzij bemiddeling van wethouder Van Houdt."

De wethouder vindt dat hij 'een heel bescheiden rol' heeft gespeeld. "Ik heb alleen betrokken partijen, dus ook het gezin, gevraagd nog eens goed met elkaar in gesprek te gaan", zegt Jurgen van Houdt, die niet nader op de situatie wil ingaan. "Maar ik ben blij dat er een passende oplossing is gevonden, waarmee ook het gezin tevreden is."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.