Enschedese (26) start protestloop tegen serie-aanrander: ‘Dit moet stoppen’

videoENSCHEDE - Emma van Geel (26) uit Enschede is er helemaal klaar mee: ze wil zich niet langer laten leiden door angst voor de serie-aanrander in haar woonplaats. En dus organiseert de Enschedese een protestloop, donderdagavond vanaf de Universiteit Twente.

Handen Thuis!, heet het evenement dat Emma van Geel deze woensdag aanmaakte op Facebook. Het verwijst naar de serie-aanrander, die al meer dan 30 keer toesloeg in het gebied rond de Enschedesestraat in Hengelo en in de Enschedese wijken 't Zwering en Twekkelerveld. “Belachelijk dat wij als vrouwen ons zo onveilig moeten voelen”, vindt Emma.

Donderdagavond wordt om 20.00 gestart met de protestloop vanaf de Universiteit Twente. Emma hoopt op een grote groep deelnemers: vrouw én man. “We lopen in het donker, maar goed verlicht. Ik hoop dat we een slinger van licht kunnen maken over de Hengelosestraat, juist in het donkere deel waar deze man actief is.”

‘Te bizar voor woorden’

De protestloop is een spontane actie van de Enschedese, die ze dinsdagavond bedacht op de loopband in de sportschool. Zelf heeft ze geen ervaring met de aanrander, die vrouwen betast bij borsten of billen en dan snel doorfietst.  

Ze legt uit: “Ik train voor de Enschede Marathon en loop dus veel lange afstanden. Dinsdag was ik laat thuis van werk. Ik  wilde graag hardlopen, maar durfde het toch niet helemaal aan. Terwijl dat stuk richting de Universiteit Twente juist perfect geschikt is voor het betere duurwerk. Voor de zekerheid ben ik toch maar naar de sportschool gegaan. En dat terwijl ik de loopband echt verschrikkelijk vind.”

Op de rolband werd ze langzaam maar zeker steeds bozer. “Ik dacht: eigenlijk is dit toch te bizar voor woorden? Het voelde heel gek, om voor mijn eigen veiligheid niet naar buiten te kunnen. Toen bedacht ik deze protestloop.”

Volledig scherm
Emma van Geel komt in actie tegen de serie-aanrander in Enschede en Hengelo © Emiel Muijderman

Hoewel het evenement nog niet veel deelnemers telt, hoopt Emma in ieder geval bewustzijn te creëren en een vuist te maken tegen ongewenste intimiteiten. “We gaan nog een oproep doen bij hardloopverenigingen en op andere plekken online. Het moet ook geen klopjacht worden op de aanrander, maar laten zien dat we samen sterk staan. Want veel meiden die ik ken lopen graag alleen hard, maar durven nu niet. Dat moet stoppen.”

Dinsdagavond was er in het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht voor de serie-aanrander. Tot op heden kwamen na die uitzending 13 tips binnen bij de politie. 

Poll

Enschedese (26) start protestloop tegen serie-aanrander

  • Prachtig initiatief, ik ben er bij donderdag (28%)
  • Slecht idee, zo geef je die freak precies wat hij wil: aandacht (56%)
  • Lopen in de kou en sneeuw? Mij niet gezien (16%)
1222 stemmen
Volledig scherm
Emma van Geel aan de Hengelosestraat © Emiel Muijderman

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.