Volledig scherm
Ampressie van de campus zoals Lithium Werks, die op Technobase Twente wilde bouwen. © Lithium Werks

Enschedese batterijenfabriek blijft op geld zitten, Van Hijum in de problemen

ENSCHEDE - De lening van 7,5 miljoen euro aan Lithium Werks brengt gedeputeerde Eddy van Hijum van de provincie Overijssel in problemen. Fracties in de Provinciale Staten verwachten namelijk dat hij het geld direct terughaalt, maar Lithium Werks wil de lening niet meteen terugbetalen.

Het lijkt erop dat Lithium Werks de 7,5 miljoen euro, die het in het najaar ontving van de Overijsselse investeringsmaatschappij OostNL, toch wil besteden. OostNL wil het geld juist terug, omdat initiatiefnemer Kees Koolen van Lithium Werks uit het bedrijf is gestapt.

Groot nieuws

„Wij begrijpen de opwinding niet zo. Er is niets veranderd”, zegt woordvoerder Jorn Madslien van Lithium Werks. „Ja, Kees Koolen is weg, maar we zijn nog steeds hetzelfde bedrijf en zijn nog steeds in Hengelo gevestigd. Ons financiële team zit daar en binnenkort komen we met groot nieuws.”

OostNL houdt vast aan terugbetaling. Directeur Marius Prins van OostNL: „Als Lithium Werks vasthoudt aan de ambitieuze plannen en er dus niets is veranderd, dan is het de vraag waarom ze het bedrijf hebben ontvlochten, de publiciteit hebben gezocht en waarom Kees Koolen aangeeft dat hij op Europa focust en Lithium Werks op de andere continenten. Kortom: wij vernemen graag de feiten uit eerste hand, voordat wij hier officieel op kunnen reageren. Dus ondanks de uitspraken verandert dit niets aan ons standpunt van afgelopen vrijdag en de vele vragen die er zijn en antwoorden die er moeten komen.”

Geld moet terug

De fracties in Provinciale Staten wachten ook op de antwoorden waarmee gedeputeerde Eddy van Hijum komt. Van Hijum is politiek verantwoordelijk voor het terughalen van het geld. Desgevraagd zeggen de fracties dat zij verwachten dat de 7,5 miljoen zo snel mogelijk teruggestort wordt. „Daar ga ik gewoon van uit. Ik verwacht daar een volmondig ‘ja’ op”, zegt PvdA-fractieleider Tijs de Bree. 

„Het is belangrijk dat het geld gewoon terugkomt”, zegt Regien Courtz, fractieleider van coalitiepartij VVD. „Dat is de belangrijkste vraag voor dit moment.” D66-fractieleider Wybren Bakker zegt dat zijn fractie in het debat in Provinciale Staten kritisch stond tegenover de besluitvorming over de lening, maar dat hij zich liet overtuigen door Eddy van Hijum. „Het is common sense dat het geld weer terugkomt. Ik ga ervan uit dat dat gaat gebeuren.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.