Volledig scherm
© GinoPress B.V.

Enschedese hoofdverdachte in grote oplichtingszaak is spoorloos

ENSCHEDE/ALMELO - Jozef G. (24) uit Enschede, hoofdverdachte in een grote strafzaak waarbij zo’n 40 mensen werden opgelicht, moet ruim twee jaar nadat de rechtbank in Almelo zijn voorarrest schorste weer zo snel mogelijk achter de tralies verdwijnen.

Maar of dat ook zo makkelijk gaat is de grote vraag: G. is namelijk naar het buitenland vertrokken en al enige tijd spoorloos. Zijn advocaat Wendel Tuma wil niet zeggen waar G. zich op dit moment ophoudt.

Hoofdverdachte

Het Openbaar Ministerie denkt dat de spoorloze Enschedeër in 2016 en 2017 aan het hoofd stond van een bende plaatsgenoten die ‘op slinkse wijze’ binnendrong op bankrekeningen van verkopers op Marktplaats. Die bankrekeningen werden vervolgens geplunderd en het geld werd naar rekeningen van ‘katvangers’ overgemaakt en meteen cash opgenomen.

Via Marktplaats

De bende zou gereageerd hebben op advertenties op Marktplaats. De verkopers kregen vervolgens via Whatsapp foto’s van een identiteitsbewijs en een bankpas toegestuurd als teken dat ze te maken hadden met een betrouwbare koper maar wat ze niet wisten was dat ze identiteitsbewijzen en bankpassen van eerdere slachtoffers toegestuurd kregen.

Vervolgens werd de verkopers gevraagd om ook hun persoonlijke gegevens door te geven. Op dat moment had de bende alle gegevens binnen om toegang tot de bankrekening van hun slachtoffer te krijgen.

Dossier kringloop

Het onderzoek naar de bende kreeg de naam ‘dossier Kringloop’. De rechtbank in Almelo maakte in 2017 al een begin met de behandeling van de strafzaak. Waarom het ruim twee jaar duurt voordat G., samen met nog 6 medeverdachten, opnieuw voor de rechter staat wordt niet duidelijk.

Het OM verdenkt drie plaatsgenoten ervan dat ze ook betrokken zijn bij de bende. Drie andere verdachten zouden zijdelings betrokken zijn bij oplichtingen van de MediaMarkt in Heerlen en ook als katvanger, door hun bankrekening ter beschikking te stellen.

Inhoudelijke behandeling

De behandeling van de strafzaak dinsdag is nog geen definitieve. Het gaat zeker tot oktober 2020 duren voordat de rechtbank in Almelo tijd heeft voor de inhoudelijke behandeling. Slechts twee verdachten die zijdelings betrokken zijn, hoeven minder lang te wachten. Hun aandeel is klein en de rechtbank besluit hun zaken in maart volgend jaar af te doen.

Aan het slot van de zitting gloort er nog een beetje licht aan de horizon voor hoofdverdachte G.. Het OM verdenkt hem er ook nog van dat hij in 2014 een aantal kwetsbare mensen dwong tot het afsluiten van telefoonabonnementen. Een van hen zou zelfs tijdens een autorit langs meerdere telefoonwinkels opgesloten zijn geweest in de kofferbak. Het OM vraagt de rechtbank om G. vrij te spreken, omdat er onvoldoende bewijs is. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.