Enschedese leerlingen zetten juf Marit in het zonnetje

VIDEOENSCHEDE - Leerlingen uit groep 8 van de Lonnekerschool brachten vrijdag een bezoek aan het stadhuis in Enschede. Voor hen geen vrije dag door de staking op het Malieveld. Maar staken was wel een van de onderwerpen bij deze door de PvdA georganiseerde bijeenkomst.

Terwijl in Den Haag op het Malieveld gestaakt werd door onderwijspersoneel, waren leerlingen van groep 8 van de Lonnekerschool vrijdag in het stadhuis van Enschede. Meer waardering voor docenten in het onderwijs, dat is belangrijk volgens de PvdA, de initiatiefnemers van de bijeenkomst.

Leuke lessen

De leerlingen werd gevraagd een compliment over hun juf, Marit Molenbroek, op te schrijven en dat in een glazen doosje te stoppen. "Als ze in Den Haag dan niet goed bezig zijn voor de docenten, kan jullie juf altijd een briefje uit het doosje pakken", was de achterliggende gedachte. Koen heeft opgeschreven dat zijn juf goed kan uitleggen. Andere opgeschreven complimenten luidden 'eerlijk, betrouwbaar en behulpzaam', 'je geeft leuke lessen' en 'je helpt mij altijd als ik het nodig heb'.

Jenneke Koehorst en Ben Kokkeler, beiden kandidaat-statenlid voor de PvdA Overijssel, vertelden de leerlingen over wat er gebeurt in de raadszaal en over de thema's die zij belangrijk vinden. "We hadden het bijvoorbeeld over waar huizen gebouwd moeten worden en over busvervoer en de natuur", vertelde Kokkeler. De twee PvdA'ers vertelden ook over hun werkzaamheden voor de provincie Overijssel, zodat de leerlingen daar een beter beeld bij kregen.

Quiz

Na de rondleiding door het stadhuis volgde een quiz. Wie is de baas in Enschede: de burgemeester of de gemeenteraad? Welke verkiezingen zijn er aanstaande woensdag, voor de gemeenteraad of voor de Provinciale Staten? Als je staakt, kan je dan in de gevangenis komen? De prijs, een pot met rode snoepjes, werd met de hele klas gedeeld.

Tot slot werd het onderwerp staking besproken. Wat gebeurt er vandaag in Den Haag?' was de vraag. "School! Staking!" De vervolgvraag: Wat zou er gebeuren als er geen leraren meer zijn? "Chaos. Dan leren we niets meer. Dan is er geen toekomst meer." Het was duidelijk dat de kinderen het belang van hun leraren goed begrijpen. Bij een staking worden vaak zinnen op bordjes geschreven. Er werd de kinderen gevraagd of zij ook een idee hadden voor een slogan. Het antwoord: "Tien meer studiedagen, anders meisjes kusjes vragen."

Volledig scherm
Meer waardering voor de leerkracht vindt de PvdA belangrijk. Daarom maakten de leerlingen een pot met complimenten voor hun juf Marit. © Marieke Amelink

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.