Enschedese Lions bakken oliebol naar geheim recept voor het goede doel

VideoGLANERBRUG - De eerste oliebollen moesten om 9 uur al bij de klanten zijn. Dus waren de bakkers van de Lions Club Enschede zaterdag al om 6 uur in Glanerbrug, om in de buitenkeuken van de Jumbo duizenden oliebollen en appelflappen te maken.

Bakken, bakken, bakken. Dan snel de oliebollen inladen om ze vervolgens op karretjes naar De Rank te brengen, het logistiek centrum van de oliebollenactie van de Lions Club Enschede. Inpakken en dan met de auto op weg naar de vele adressen in Enschede, Haaksbergen, Oldenzaal en Hengelo die oliebollen en appelflappen hebben besteld voor het goede doel. Tot en met oudejaarsdag willen de Lions minstens 10.000 oliebollen bakken om met de opbrengst zo veel mogelijk eenzame ouderen en mindervaliden in maart te trakteren op een benefietconcert in het Stedelijk Lyceum Zuid.

Niet vettig in de hand

Lionsbakker Alexander Mulder is trots op ‘zijn’ oliebol. „We bakken ieder jaar een constante bol. Altijd dezelfde vorm en gewicht, niet vettig in de hand en lekker vol van smaak.” En onderscheidend, zegt hij. „We zijn erg gek met deze receptuur. Het is een heel eigen bol.” Wat het geheim is? „Het recept met een twist is jaren geleden door een professionele bakker samengesteld. En ieder jaar wordt de bol meer perfect. Je haalt het er uit wanneer je het proeft. Maar hoe we het beslag maken, dat houden we voor onszelf.” Hij grinnikt. „Dan te bedenken dat wij ooit zijn begonnen met een frituurpannetje en een ijsschep.

Om en om bakken

Dan weer snel verder. Want de bakkers van de Jumbo hebben de keuken zo weer nodig. „We bakken om en om, in wisselende sessies. Want de supermarkt moet natuurlijk ook worden bevoorraad…”

Wie oliebollen wil bestellen, kan dat doen via oliebollenconcert.nl. Er wordt nog gebakken en bezorgd op 30 en 31 december.

Volledig scherm
Alexander Mulder is de opperbakker van de oliebollenactie van de Lionsclub Enschede. © Frans Nikkels
Volledig scherm
Bakken oliebollen in de oliebollenkeukenstraat voor de Jumbo, dan snel naar buurthuis De Rank om ze ingepakt te bezorgen. © Frans Nikkels

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.