Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Enschedese notaris maand geschorst door tuchtrechter

ENSCHEDE - Notaris Harold Huiskes uit Enschede is door de tuchtrechter een maand geschorst. De rechter oordeelt dat er op zijn kantoor lange tijd sprake was van een groot aantal verwijten. Eerder dit jaar kwam het kantoor ook al in opspraak.

De zaak tegen Huiskes kwam voor de tuchtrechter na een klacht van het Bureau Financieel Toezicht. Dat deed langdurig onderzoek naar de werkwijze van Huiskes en een kandidaat-notaris die bij hem in dienst was.

Niet volgens de regels

Het onderzoek leverde een lange lijst verwijten op. Zo deed Huiskes nauwelijks onderzoek naar de achtergrond van transacties, vroeg hij niet waarom aandelen voor 1 euro werden verkocht en stelde hij geen vraagtekens bij het verhandelen van aandelen van vennootschappen die pas net waren opgericht. Zulke zaken moeten door een notaris worden onderzocht en eventueel gemeld, omdat notarissen een belangrijke poortwachter zijn in de bestrijding van criminaliteit.

Huiskes gebruikte bij de tuchtrechter een aantal excuses. Zo groeide zijn kantoor voor de onderzochte periode snel. Na het onderzoek zijn maatregelen genomen om zijn personeel en zichzelf te scholen. De rechter vindt dat de argumenten niets afdoen aan zijn plicht om zich aan de regels te houden. Wel viel de straf lager uit omdat Huiskes niet opzettelijk zou hebben gehandeld.

Vaker in opspraak

Het is niet de eerste keer dat het kantoor van Huiskes negatief in het nieuws komt. In mei van dit jaar publiceerde deze krant een onderzoek naar de werkwijze van een jonge kandidaat-notaris, die onder toeziend oog van Huiskes in drie jaar tijd voor zichzelf een grote vastgoedportefeuille opbouwde en zelf zijn dossiers voorbereidde.

In een schriftelijke reactie laat Huiskes weten de verwijten zichzelf aan te rekenen, en dat er uitvoerige maatregelen zijn genomen om herhaling te voorkomen. ‘Ik hecht er waarde aan te benadrukken dat de rechtszekerheid in de betrokken dossiers hier nimmer onder geleden heeft en derden hierdoor ook nooit zijn benadeeld.’

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.