Volledig scherm
Pastoor André Monnikhof leidt de plechtigheid waarbij een stolperstein bij de voordeur van de pastorie in de Langestraat werd onthuld. © Toon Kolkman

Enschedese parochie eert in de oorlog doodgeschoten kapelaan Reinier de Hosson

ENSCHEDE - Een enkeling heeft deze zondag zelfs tranen in de ogen. Eindelijk, eindelijk is er ook buiten de beslotenheid van de muren van de Jacobuskerk aandacht voor kapelaan Reinier de Hosson.

De op 31 oktober 1944 in Gronau doodgeschoten geestelijke is een vrijwel onbekende verzetsstrijder in Enschede gebleven. Een keer per jaar, rond 4 mei, wordt zijn naam genoemd tijdens een dienst in de Jacobuskerk. Voor de meeste Enschedeërs zegt de naam ‘kapelaan De Hosson’ niets. Zijn graf bevindt zich niet in Enschede, maar in zijn geboortestad Groningen. Herinneringen van zijn paar jaren in Enschede zijn al lang vervaagd.

Regnerus Aloysius de Hosson kwam een maand voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vanuit Groningen naar de Jacobusparochie. Op 9 april 1940 werd hij in Enschede benoemd. In het voorjaar van 1944 werd hij door een collega-kapelaan gevraagd zich in te zetten voor onderduikers en anderen die de dupe waren van onderdrukking en terreur. De Hosson zei ‘ja’.

Een paar maanden later was de dan 33-jarige kapelaan dood. Geliquideerd in Gronau, waar hij was opgesloten. Verraden door een 20-jarige Enschedese.
Sinds begin april herinnert een Stolperstein bij de voordeur van de pastorie aan de Langestraat 51 aan kapelaan De Hosson. Deze zondag, na de wekelijkse dienst, wordt de steen ingewijd door pastoor André Monnikhof. De Hosson verdient meer, vinden parochianen. „Een straatnaam”, klinkt het.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.