Volledig scherm
© Frans Nikkels

Enschedese Pauluskerk sluit de deuren

ENSCHEDE - Op paaszaterdag 1957 gingen de deuren open, zondag was de laatste eucharistieviering in de Pauluskerk. In februari komt er een sportschool in.


Herman Dercksen is op deze zondagochtend met zijn vrouw heel bewust naar Twekkelerveld gereden. Voor de gepensioneerde directeur van woningbouwvereniging Ons Huis voelde het bezoek een beetje als thuiskomen.

Bouwpastoor
De rijzige senior vertelt dat de kerk destijds door zijn vader werd gebouwd. „Die was eigenaar van het bouwbedrijf Dercksen. Hij heeft behalve de Pauluskerk ook de St. Jan gebouwd, en de Mariakerk. Met hem kwam ik als jonge knaap zondags vaak op de bouwplaats. Dan werden er vele foto’s gemaakt. Wat dat betreft heb ik een groot archief. Ik weet nog dat pastoor Holterman van de Jozefkerk, een bekende figuur in die tijd, als bouwpastoor fungeerde. In de Schietbaanweg stond toen een houten noodgebouwtje dat tijdelijk als kerk fungeerde. Om aan geld voor de nieuwbouw te komen werden daar bedelpreken gehouden. In die jaren geen onbekend fenomeen.”

Laatste viering
De laatste eucharistieviering trok behoorlijk wat bezoekers, ook van buiten de eigenlijke parochie. Pastoor André Monninkhof, die de dienst leidde en daarbij werd gesecundeerd door de emeritus priesters Jan Korstee, Gerard Kolmschot en pater Valensius, mocht zo’n vijfhonderd kerkgangers verwelkomen; 400 meer dan er de laatste jaren gemiddeld op zondagochtend bijeenkwamen. Voor de volledigheid: de Pauluskerk biedt plaats aan ruim zeshonderd mensen.

Meer in de Twentsche Courant Tubantia van maandag

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.