Enschedese politiek wil vluchtelingen gespreid opvangen: ‘Aan een groot asielzoekerscentrum moeten we niet weer beginnen’
ENSCHEDE - De politiek in Enschede wil vluchtelingen gespreid opvangen en dan vooral ontheemden uit Afghanistan. Wel moet de opvang kleinschalig zijn: een asielzoekerscentrum is uit den boze. Het COA begroet de handreiking met instemming, maar hoopt wel dat de stad meer dan alleen Afghaanse evacués onderdak wil bieden.
Teun Staal
De bereidheid om met name mensen uit Afghanistan bescherming te bieden, tekende zich maandagavond af in de raad van Enschede. Aanleiding voor het opvangdebat was de toestroom van verdreven Afghanen na de machtsovername van de Taliban en de noodsituatie de daardoor in de vluchtelingenopvang is ontstaan. Het leidde tot verzoek van Binnenlandse Zaken aan gemeenten om ‘inzet’ te tonen door voor opvangplekken voor vluchtelingen in het algemeen te zorgen.
Geen hoge kosten
Die opvang moet volgens veel politieke partijen kleinschalig zijn en mag zich niet beperken tot één enkele locatie. Spreid de mensen zoveel mogelijk, is een van de voorwaarden die Enschede zou moeten stellen aan de vluchtelingenhulp. Die zou kostenneutraal moeten zijn, op torenhoge kosten zit de raad niet te wachten.
De vraag is aan wie en in welke omvang Enschede opvang moet bieden, als het concrete verzoek bij de gemeente op tafel komt te liggen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de grenzen van de opvangcapaciteit inmiddels bereikt. Het water staat de organisatie tot aan de lippen door de komst van verdreven Afghanen en de stagnerende doorstroming van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning die noodgedwongen in een azc verblijven) naar een reguliere woning. En dus lijkt het daadwerkelijke verzoek om opvang slechts een kwestie van tijd.
Aan een groot asielzoekerscentrum moeten we niet weer beginnen
Malkis Jajan, VVD-raadslid
Meer dan evacués?
„Alle opvang is welkom”, zegt woordvoerster Alet Bouwmeester van het COA Overijssel desgevraagd naar aanleiding van de handreiking uit Enschede. „Het zou wel mooi zijn als men meer dan alleen evacués uit Afghanistan wil onderbrengen.”
De vraag is echter of Enschede dat wil. Duidelijk is dat niemand in de lokale politiek na de verhitte debatten in het verleden over het afgeblazen azc Eschmarkerveld behoefte heeft aan een groot opvangcentrum met honderden plekken. „Daar moeten we niet aan beginnen”, zei VVD’er Malkis Jajan.
Verdeeldheid
Maar ook over de kleinschalige opvang en het aantal vluchtelingen dat onderdak moet krijgen bestaat geen brede overeenstemming. Binnen de coalitie - Burgerbelangen, VVD, D66, PvdA en ChristenUnie - is daar verdeeldheid over. Sommige partijen - ChristenUnie, D66 en PvdA, aangevuld met de linkse oppositie - willen daar niet meteen een limiet aan stellen. Andere fracties zien een in omvang beperkte opvang van tijdelijke aard.
„We richten ons op enkele tientallen Afghanen die Nederland tijdens de militaire missie hebben geholpen”, sprak Burgerbelangen-voorman Marc Teutelink van een harde voorwaarde. Jajan ziet in Enschede hooguit plek voor 25 Afghaanse tolken die in eigen land tijdens de missie optrokken met de Nederlandse militairen.
PVV’er Jan Willem Elferink bepleitte voor opvang vluchtelingen in de eigen regio. „Haal deze mensen niet naar onze stad, waar al grote woningnood heerst. We kunnen nog niet eens buitenlandse studenten netjes huisvesten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.