Enschedese PVV-kandidaat klapt uit school: 'Ging alleen maar over islam'

ENSCHEDE - Marktkoopman Eddy van Duijn uit Enschede liep als kandidaat-raadslid mee met de PVV en ontdekte dat hij voor die partij niet veel kan betekenen voor ondernemers en ouderen.

Volledig scherm
Eddy van Duijn meldde zich aan als kandidaat- raadslid voor de PVV, maar is inmiddels teleurgesteld afgehaakt. © Annina Romita

Aanstaande PVV-raadsleden worden grondig geschoold in de anti-moslimdoctrine van de partij. Dat blijkt uit het verhaal van Eddy van Duijn. De Enschedeër meldde zich twee maanden geleden aan als kandidaat-raadslid, maar is inmiddels teleurgesteld afgehaakt. "Het ging echt alleen maar over de islam. Volgens mij zijn er wel grotere problemen om op te lossen."

Toen marktkoopman Eddy van Duijn zich op 19 april meldde in het provinciehuis in Zwolle had hij er echt zin in. Gemeenteraadslid voor de PVV in Enschede, dat zag hij wel zitten. Dan kon hij opkomen voor de kleine ondernemers, die nu in de verdrukking zitten. Dan kon hij ook zijn mening over de ouderenzorg eens geven op een plek waar het er toe deed: in de raadszaal.

Quote

Als voorberei­ding op de bijeen­komst moest ik drie boeken over de islam lezen

Eddy van Duijn

Maar zijn politieke avontuur eindigde in een teleurstelling, nog voor het goed en wel begonnen was. Afgelopen weekend kreeg hij een mailtje: "Helaas moeten wij u mededelen dat, alles afwegende, de selectiecommissie besloten heeft om niet met u verder te gaan."

Handel

Hij is er niet rouwig om: "Ik had net zelf besloten om er mee te stoppen. Het gaat bij die mensen alleen maar om de islam en je moet er ontzettend veel tijd insteken. Maar ik heb mijn handel op de markt, weet je wat me dat kost als ik een dag niet werk?"

Hij woonde wel een aantal bijeenkomsten bij. Daarin kregen de kandidaat-raadsleden uitleg over het politieke systeem in Nederland en ze oefenden in debatteren. Maar het ging toch vooral heel veel over de islam: daar moest flink op gestudeerd worden. Van Duijn: "Ik kreeg een keer op zaterdag een mailtje, dat we maandagavond bijeenkomst hadden en dat ik als voorbereiding drie boeken over de islam moest lezen. Maar ja, ik sta op zaterdag op de markt. Dus die mail zag ik pas op zondag. En waar haal ik dan zo snel die drie boeken vandaan? Dus ik heb gezegd dat ik me niet voorbereid had. Ik was trouwens niet de enige die ze niet had, maar er zaten ook een paar mensen die stad en land waren afgegaan om ze te bemachtigen. Ja, dat zijn echt fanatieke types die ook erg anti-islam zijn."

Volledig scherm
PVV-leider Geert Wilders © ANP

'Vakliteratuur'

Hij laat het lijstje verplichte 'vakliteratuur' zien. Islam voor varkens, apen, ezels en andere beesten van professor en PVV-politicus Hans Jansen, De woede en de trots van de Italiaanse journaliste Oriana Fallaci en De schijn-élite van de valse munters van PVV-politicus Martin Bosma. Drie boeken waarin de islam hard wordt aangevallen als een radicale en gewelddadige ideologie.

Het kon Van Duijn niet echt boeien. "Ze zijn daar heel erg op gefocust en ze willen dat je heel goede kennis hebt van dat hele moslimgebeuren, zodat je dat heel precies kunt verwoorden als je in debat gaat met tegenstanders. Dat ze je niet kunnen vastpraten op dat onderwerp, want dat willen andere partijen graag. Volgens de PVV is de islam geen geloof, maar een ideologie, en ze stellen dat moslims de sharia overal willen invoeren en dat daar alleen maar slechtigheid van komt."

Hij had geen zin zich daarin te verdiepen. "Wat er gebeurt in de wereld vind ik niet goed. Die aanslagen, dat gedoe met radicale moslims, daar moeten ze echt wat aan doen. Maar ik krijg ook moslims aan mijn kraam op de markt en daar heb ik absoluut geen moeite mee. Wat mensen willen geloven moeten ze zelf weten. Moslims denken wel heel anders dan wij, ze zijn wel radicaler in veel dingen. Maar ja, ik heb ook op de markt gestaan in Rijssen en Aalten. Die oude gereformeerden zijn ook heel radicaal hoor, die hebben ook een heel andere gedachtegang dan een normaal mens."

Van Duijn hoopte op meer aandacht voor bijvoorbeeld de kleine plaatselijke ondernemer. "De gemeente Enschede kijkt alleen maar naar de grote jongens. Nou komt er weer een grote bioscoop in het oude postkantoor. We hebben toch al twee grote bioscopen? En er komt een heel grote Hornbach. Maar die kleinere bouwmarkten dan, laten ze die zomaar failliet gaan?"

Ongemakkelijk

Van Duijn begon zich door de hardnekkige focus op de islam ongemakkelijk te voelen bij de partij. "Ik kreeg er geen goed gevoel over. Als je allemaal moet uitdragen wat zij belangrijk vinden, dan krijg je een stempel. Dan kom je nooit meer ergens aan de bak als je geen raadslid meer bent."

Volledig scherm
© Annina Romita

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.