Enschedese trucker vervoerde 1100 kilo cannabis

ENSCHEDE - In de vrachtwagen van de 63-jarige trucker uit Enschede, die al drie maanden gevangen zit in Frankrijk, is 1.156 kilo cannabis aangetroffen. Dat blijkt uit een filmpje, dat de Franse douane op internet heeft gezet.

De drugs hebben een straatwaarde van circa 7 miljoen euro. Zoals gemeld, werd vrachtwagenchauffeur Jan van E. uit Enschede bij zijn eerste rit als zelfstandig chauffeur opgepakt. Uit berichten in de Franse krant Sud Ouest blijkt nu, dat dit op 8 juni is gebeurd bij de grensovergang tussen Spanje en Frankrijk. Bij het stadje Hendaye in Frans Baskenland vond de douane de in 35 jute zakken verstopte drugs in twee houten kratten. De kratten, waar volgens de vrachtbrief elektromotoren in hadden moeten zitten, stonden helemaal achter in de vrachtwagen. Daarvoor stonden grote zakken met in totaal 21,6 ton aardappelen. De kratten en de aardappelen hadden gelost moeten worden in Duitsland. De kratten hadden Mönchengladbach als eindbestemming.

André Roering, die Jan van E. als coach begeleide op weg naar het zelfstandig ondernemerschap, is flink geschrokken na het zien van het filmpje over drugsvangst. “1.100 kilo, dat is nogal wat. Maar het bewijst voor mij niet, dat Jan heeft geweten van de inhoud van die kratten. Hij heeft die geladen in Spanje en ze waren dichtgetimmerd, dus hij heeft er niet in kunnen kijken. Maar als kan worden bewezen dat hij er wel van heeft geweten, is hij nog lang niet weer in huis. Maar ik geloof vooralsnog in zijn onschuld. “

Roering zei eerder al in deze krant, dat Jan van E. de rit naar Spanje voor ‘een normale prijs’ had aangenomen. “Niet voor een bedrag waarvan je denkt: hier klopt iets niet.” Chauffeur Van E. probeerde zijn leven weer op de rit te krijgen na een periode van weinig werk. André Roering hielp hem bij de start als zzp’er en probeert nu Van E. zelf gedetineerd is zaken voor hem af te handelen. Ontruiming van Van E.’s appartement in Enschede door verhuurder Domijn heeft Roering voorlopig weten af te wenden door een maand huur voor te schieten. “Ik heb te doen met hem. Hij heeft weinig sociale contacten en met zijn twee kinderen heeft hij al jaren geen contract meer.”

Ondertussen heeft truckverhuurder Sent Wanninge de DAF-vrachtwagen, die Jan van E. bij het Hengelose bedrijf huurde, nog steeds niet terug.  "Een heel vervelende zaak, waar wij als bedrijf volledig buiten staan", zegt vestigingsmanager Ludy Koldeweij. "De Franse justitie geeft geen reden waarom dit zo lang moet duren." Van E. huurde alleen de truck in Hengelo, de oplegger was gehuurd bij TIP Rental.

Volledig scherm
De drugs werden aangetroffen in twee houten kratten achter een vracht aardappelen. © Douane Francaise

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.