Enschedese uitvinding laat dementerenden herinneringen ophalen

videoRIJSSEN - Het Enschedese bedrijf VidiNexus maakt het Levend Boek: een tablet voor dementerenden. Zij krijgen herinneringen terug en komen zo weer in contact met hun naasten. Zorginstelling ZorgAccent is enthousiast.

Als mevrouw Hendertink op het Levend Boek een oude foto ziet van de Oosterhofweg in Rijssen, is er een moment van herkenning. Niet vanzelfsprekend, want ze lijdt aan dementie. Even later komt opnieuw een herinnering boven, als ze een jeugdfoto van haarzelf op het scherm voorbij ziet komen. "Wat een knappe vrouw", zegt dementie-coach Eefje van Keeken van ZorgAccent.

De tabletcomputer met speciale software is bedacht door het Enschedese bedrijf VidiNexus. Samen met hogeschool Windesheim en ZorgAccent wordt de tablet ontwikkeld, zodat hij medio volgend jaar definitief op de markt moet komen.

"De afgelopen tijd hebben vijftien mensen met dementie het Levend Boek getest", zegt Maurice Markslag van VidiNexus. "Op het scherm zien ze bijvoorbeeld de berichten die hun kinderen en kleinkinderen op sociale media zetten, maar ook hun eigen jeugdfoto’s of historische foto’s van hun woonplaats." Die beelden, die langzaam over het beeldscherm schuiven, moeten bij de gebruikers herkenning en een goed gevoel opleveren.

TV Enschede FM sprak over de uitvinding met Maurice Markslag van VidiNexus. Beluister dat fragment hieronder terug.

Geluksgevoel

En dat gebeurt volgens Van Keeken ook. "Eigenlijk heeft het Levend Boek drie voordelen. Het is een klein scherm, dus je zit dicht bij elkaar. Dat zorgt voor een gevoel van nabijheid en geborgenheid. Daarnaast zorgen de foto’s voor gespreksstof, die vaak ontbreekt als je contact zoekt met dementerenden. En door even over herkenningen te praten ben je weer even gelijkwaardig. Dat zag je ook bij mevrouw Hendertink", zegt de dementie-coach. "Tot slot blijft het geluksgevoel dat je krijgt van herkenning lang hangen, dus ook als de tablet weer weg is blijven de dementerenden er profijt van hebben."

Wetenschap

De effecten van het Levend Boek worden ook wetenschappelijk onderbouwd. "Expertisecentrum ProMemo van Windesheim doet onderzoek naar de software, en hoewel dat nog niet klaar is zijn de eerste resultaten heel positief."

Na een kwartiertje foto’s kijken en herinneringen ophalen slaat bij mevrouw Hendertink de vermoeidheid toe. Eefje van Keeken legt het Levend Boek weg. "Maar je ziet hoe mevrouw erop reageert. Het is geen social media voor ouderen, maar een manier om weer even waardevol contact te hebben."

Volledig scherm
Dementie-coach Eefje van Keeken van ZorgAccent en Mevrouw Hendertink met de tablet. © Robin Hilberink

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.