Volledig scherm
Hardloopster beplakt met sensoren. Via het sporthorloge of in de smartphone geplugde 'oortjes' geeft de Runner Assist advies. © Xsens @Eric Brinkhorst

Enschedese uitvinding moet lopers tijdens rennen informatie geven

AUDIOENSCHEDE - Via de ‘oortjes’ van je smartphone of via de sporthorloge tips doorkrijgen om harder te lopen en/of blessures te voorkomen. En dat allemaal tijdens het hardlopen. Vier Enschedese bedrijven hopen binnen drie jaar een zogenaamde Runner Assist-set op de markt te brengen.

Met negen ton Europese subsidie uit het EFRO-fonds werken Xsens, TRIMM, Roessingh Research and Development (RRD) en SensoRun aan de ontwikkeling van dit nieuwe product. Tijdens de halve marathon van de Enschede Marathon krijgen tien deelnemers morgen acht sensoren opgeplakt. Die sensoren moeten inzicht geven in de veranderingen van hardlooptechniek tijdens een halve marathon. 

Kleinere passen nemen

In de praktijk blijkt namelijk, dat deelnemers als de vermoeidheid toeslaat hun loopstijl veranderen. Het is de bedoeling dat de Runner Assist op dat moment met aanwijzingen komt. „Dat kan bijvoorbeeld het advies zijn om kleinere passen te maken, rechter op te lopen, of juist meer de rug te buiten”, zegt projectleider Jasper Reenalda van RRD. 

In totaal werken en momenteel twaalf mensen aan het nieuwe Twentse tech-product. Met het verzamelen van data is vier jaar geleden al begonnen. Vorig jaar liep bijvoorbeeld gedeputeerde Eddy van Hijum beplakt met sensoren de halve marathon. „Uiteindelijk zal het systeem gebruikersvriendelijker zijn dan het nu is”, zegt Jasper Reenalda. „We gaat uit van een systeem met drie sensoren, dat de atleet tijdens het lopen informatie verstrekt.”

Op de markt brengen

Xsens is in het project de leverancier van de sensoren, Roessingh Research and Development (RRD) doet de analyse van de data en TRIMM  gaat een app en een platform bouwen waarop hardlopers de gegevens kunnen uitlezen. SensoRun, een andere spin-off van het Roessingh, is de partij die de Runner Assist om de markt moet gaan brengen.

1Twente sprak met Jasper Reenalda van RRD. Beluister het gesprek hieronder. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.