Enschedese wethouder Eerenberg is kind aan huis op het Binnenhof

VideoENSCHEDE - Een jaar geleden sprak financieel wethouder Eelco Eerenberg (35) nog de hoop uit er deze coalitieperiode een moment zou komen dat er niet meer bezuinigd hoeft te worden. Dat dreigt  ijdele hoop te worden.

Het uitzicht vanuit de intercity tussen Enschede en Den Haag kent Eerenberg inmiddels met zijn ogen dicht. Hij is het collegelid dat met afstand het vaakst op en rond het Binnenhof te vinden is. Minstens een keer per week staat de wethouder voor dag en dauw op om de reis te maken. Niet voor de lol, maar vooral ook om aandacht te vragen voor de ‘oneerlijke’ verdeelsystematiek van rijksbudgetten. Enschede en andere grenssteden lijken harder te worden getroffen als er bezuinigd wordt op zorg- en bijstandsgelden. Een belangrijke oorzaak van de oplopende financiële tekorten en pijnlijke bezuinigingen.

Pijnlijk

Als penningmeester van het college is Eelco Eerenberg de hoofdverantwoordelijke voor de financiën van de gemeente. We spreken hem in de trein naar Den Haag, waar hij een bijeenkomst met het ministerie en andere gemeenten over jeugdzorg zal bijwonen, over de bezuinigingen. „Ze zijn allemaal pijnlijk”, zegt Eerenberg over de harde keuzes die de komende jaren worden gemaakt. Maar een bezuiniging op het Ondernemersloket pikt hij er tussenuit. „Juist omdat nieuwe bedrijven uiteindelijk ook een oplossing is om uit deze spiraal te komen.”

Bezuinigingen

De D66-wethouder behoort samen met Jurgen van Houdt (ChristenUnie) tot de meest ervaren bestuurders van Enschede. Ook in de vorige coalitieperiode bekleedden zij de functie van wethouder. Die periode stond ook al in het teken van bezuinigingen. „Ik hoop en denk ook echt dat het moment gaat komen dat het beter gaat met Nederland en met Enschede”, aldus Eerenberg.

Hoe gaat het nu?
Het college is inmiddels een jaar onderweg. Tijd om de balans op te maken. We vroegen de vijf wethouders en de burgemeester: hoe gaat ’t nu?

Volledig scherm
Videoserie in Enschede: interviews met de wethouders en de burgemeester. Hoe is het nu. Deze keer: Eelco Eerenberg (links). Interviewer is Wilco Louwes. © Derk Jan Eshuis/gemeente Enschede
  1. Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’
    PREMIUM

    Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’

    HENGELO - Toen hij eerste kerstdag uit bed werd gebeld over de moord op Chantal de Vries in Hengelo, besefte recherchechef Arjan Derksen niet meteen dat hij voor het eerst verantwoordelijk was voor een moordonderzoek. „Daar sta je niet bij stil. Als het gebeurt, wil je gewoon zo goed mogelijk je werk doen.” Inmiddels heeft hij een goed beeld van Twentse onderzoeken naar zware misdaad.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.