Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Enschedese zorgbureau Samen Sterk speelde bank voor familie en bekenden

ENSCHEDE - Het Enschedese zorgbureau Samen Sterk bv blijkt zorggeld te hebben gebruikt om familieleden te helpen bij de aankoop van onroerend goed. Dat blijkt uit de jaarrekening over 2016 van het bedrijf.

De gemeente Enschede maakte onlangs bekend dat het contract met Samen Sterk per 1 maart is opgezegd. Uit onderzoek van de gemeente bleek dat het bureau ernstig tekort schoot in de kwaliteit van de zorg voor 46 cliënten in Enschede, Hengelo en Oldenzaal. Uit onderzoek van deze krant blijkt dat dat niet het enige was dat er aan schortte. Uit de jaarrekening van 2016 (die van 2017 is nog niet openbaar gepubliceerd) blijkt dat directeur Saliba Somi dat jaar bijna een kwart miljoen uitleende aan familie en bekenden, onder meer voor de aankoop van onroerend goed.

Zo valt te lezen dat ene Maurice Somi 50.000 euro kreeg voor de aankoop van een pand aan de Kuipersdijk in Enschede en 40.000 voor een pand aan de Schouwinkstraat. Ook stond er begin 2016 nog een lening zonder bestemmingsbepaling op zijn naam van bijna 29.000 euro, waarvan hij overigens aan het eind van het jaar alweer 23.000 had afgelost. Over al deze leningen moest drie procent rente worden betaald.

143.000 euro

Directeur Saliba Somi leende zichzelf ook forse bedragen: eenmaal 50.000 en eenmaal 143.000 euro. Een bestemming is niet genoemd, maar opmerkelijk is wel dat Saliba Somi mede-eigenaar is van de panden aan de Kuipersdijk en de Schouwinkstraat van Maurice Somi. Overigens is van de 143.000 euro in 2016 ook weer 93.000 afgelost. Verder werden leningen verstrekt van respectievelijk 3250, 3760 en 44.000 euro aan drie andere personen. Over de kleinste leningen hoefde geen rente te worden betaald.

Alles bij elkaar werd in 2016 bijna de helft van de omzet van Samen Sterk uitgeleend en dus niet aan zorg besteed. Directeur Saliba Somi verwijst voor commentaar op de zaak naar zijn adviseur, W. Pieper. Die stelt dat „alle geldleningen worden terugbetaald. Het zijn zakelijke leningen, waar Samen Sterk aan verdient. De opbrengsten worden weer voor de zorg gebruikt. Wij hebben niets fout gedaan.” Hij wil verder niet op de zaak ingaan.

Twee Saliba Somi's

In Enschede blijkt nog een Saliba Somi te wonen. Deze heeft echter niets met het zorgbureau te maken: hij is productiemedewerker. De directeur van het zorgbureau is 50 jaar, de andere Saliba Somi is 62. De redactie betreurt het als hierover misverstanden ontstaan.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.