Er zijn één miljoen huizen nodig om de woningnood op te lossen: waar, voor wie en wat kost een huis straks?
woningcrisis special1 miljoen huizen moeten er de komende jaren bij komen om de woningnood op te lossen. Zet ze bij elkaar en je hebt een stad die twee keer zo groot is als Amsterdam. Maar waarom 1 miljoen, en niet meer of minder? Wie gaan daar wonen? En waar moeten die huizen worden gebouwd: in de stad of in het weiland?
Jacqueline van Ginneken, Rick Plantinga, Martijn BekhuisLaatste update:31-07-21, 09:01
De onderzoeksredactie van De Gelderlander, De Stentor en Twentsche Courant Tubantia zet de prangendste vragen over de woningcrisis waarin ons land verkeert en de antwoorden op een rij.
1. Waar komt dat getal van 1 miljoen vandaan?
Van ‘de man van 1 miljoen’, Joost van der Werf. Hij slingerde het getal vier jaar geleden de wereld in in het rapport ‘Van potentieel naar reëel’. ,,Ik heb het niet uit mijn duim gezogen”, zegt de onderzoeker van het Rotterdamse bureau Brink Management er maar even bij.
Het getal is gebaseerd op prognoses van de woningbehoeften van ABF Research, een gerenommeerd adviesbureau op het gebied van onder meer wonen. ,,Die kwamen uit op tussen de 980.000 en 1.011.000 huizen die tot en met 2030 moeten worden gebouwd. Daar zitten veel nuances in. We hebben daar toen 1 miljoen van gemaakt; dat bekt makkelijker.”
Ga vooral heel hard bouwen. Als we vijf jaar verder zijn, kunnen we kijken of het een tandje minder kan
Frans Schilder, Planbureau voor de Leefomgeving
Dat vonden ook de bouwers, woningcorporaties en minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Dik drie jaar geleden alweer, in mei 2018, kwamen ze met een plan om 1 miljoen huizen te bouwen in elf jaar tijd. Gulzig namen politieke partijen het getal over tijdens de campagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen dit jaar. Maar van 2018 tot en met dit jaar zijn er al bijna 200.000 huizen bij gekomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.