Volledig scherm
© Google Streetview

Extrablatt vertrekt uit Enschede, en snel ook

ENSCHEDE - Extrablatt vertrekt na vijf jaar uit Enschede. En daarmee uit Nederland. Het van oorsprong Duitse café-restaurant aan de Langestraat is nog tot en met zaterdag open.

De zaak wil geen nadere toelichting geven over het vertrek uit Enschede. Maar volgens ingewijden is het besluit genomen om ‘economische redenen’. Daar komt bij dat er een goede partij is gevonden die de exploitatie van de etablissement per 1 maart voortzet. 

Extrablatt is zaterdag voor het laatst geopend. Per 1 maart neemt de nieuwe exploitant zijn intrek in het horecagedeelte van de voormalige Twentse Schouwburg. Die partij zou zich richten op het hogere segment. De twintig huidige medewerkers van Extrablatt gaan mee naar de nieuwe uitbater, met uitzondering van de filiaalleider die elders in het internationale Extrablatt-concern aan de slag gaat.  

Eerste vestiging

Enschede was in 2013 de eerste vestiging van Café Extrablatt in  Nederland. De Duitse horecaketen huurde de ruimte in de oude schouwburg voor tien jaar. 

De horecazaak is gevestigd in de ‘blauwe villa’ van de voormalige schouwburg, naast Dille & Kamille en het Citypastoraat. Extrablatt heeft er beide verdiepingen in gebruik en exploiteert tevens het terras in de Theatertuin. 

Definitief?

Volgens de ingewijden is het vertrek van Extrablatt uit Enschede in principe definitief. Er zouden ook geen plannen zijn om elders in het land een nieuwe vestiging te openen.

Rechtszaak

Nog voordat Extrablatt in Enschede opende, was er al een rechtszaak. Extrablatt had in april 2012 een intentiehuurovereenkomst ondertekend voor een locatie aan het Wilminkplein, maar zag in november van dat jaar van de deal af. Toen had de keten al de locatie aan de Langestraat gehuurd. 

Dat pikten de projectontwikkelaars die bij het pand aan het Wilminkplein waren betrokken niet. De rechter stelde hen in het gelijk. Extrablatt moest de huurovereenkomst nakomen op straffe van een dwangsom, met een maximum van 250.000 euro. Het pand werd al snel weer verhuurd.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.