Volledig scherm

Facebookpagina heet asielzoekers van harte welkom in Enschede

ENSCHEDE – Sinds deze krant dinsdagavond het nieuws naar buiten bracht over het nieuwe asielzoekerscentrum aan het Eschmarkerveld in Enschede, volgde een onophoudelijke stroom aan reacties.

Een aantal positief van aard, maar het merendeel negatief van klank. Jeroen Kumeling las die reacties en besloot een ander geluid te laten horen. Hij richtte de Facebook-pagina Welkom in Enschede op. Inmiddels staat de teller al op ruim 100 likes.

Warm welkom

,,Wij willen deze vluchtelingen een warm welkom geven in Enschede”, reageert Kumeling desgevraagd op zijn initiatief. ,,Via Facebook, maar ook straks in het echt. Zodat ze gelijk het gevoel krijgen opgenomen te worden in de Enschedese gemeenschap. Ons initiatief is nu nog pril en kan alle kanten op, maar misschien organiseren we wel een evenement voor ze.”

Niet vergelijken

De Enschedeër stoorde zich aan de reacties op internet over de komst van het asielzoekerscentrum. ,,Er is gelijk een enorme discussie op gang gekomen. Maar wat je ziet is dat mensen hun eigen problemen projecteren op die van de vluchtelingen. Iemand zei: mijn dochter wacht al 7 jaar op een sociale huurwoning en die vluchtelingen krijgen gelijk onderdak. Tsja, dat heeft volgens mij niets met elkaar te maken. We hebben hier te maken met een urgent probleem, niet met sociale woningbouw.”

Apeldoorn als voorbeeld

Het initiatief is niet nieuw in Nederland, ook op andere plekken in Nederland waar asielzoekers zich vestigden probeerden Nederlanders de nieuwe bewoners op een positieve manier te ontvangen. Kumeling zelf nam een voorbeeld aan Apeldoorn, dat ook een eigen Facebook-pagina oprichtte.

De vrouw van Kumeling zei dinsdagavond bovendien klaar te zijn met de passiviteit. Het werd dus tijd voor actie. ,,Deze mensen zitten klem en verdienen het om een goeie manier kennis met Enschede te maken. Dat gaan wij ze geven."

Volledig scherm
Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  
  1. Namibische paralympiërs trainen in Enschede voor Olympische Spelen in Tokyo
    Play
    Video

    Namibische paralym­piërs trainen in Enschede voor Olympische Spelen in Tokyo

    ENSCHEDE - Twee paralympische sporters, afkomstig uit een sloppenwijk in Namibië, trainen deze week bij atletiekvereniging AC Tion in Enschede. Dat hebben ze te danken aan Elisa Ostet van de Sport on the Move Foundation. Zij bezocht de atleten in hun thuisland en oordeelde dat daar de leefomstandigheden niet goed genoeg zijn. "De Olympische medaille hing gewoon aan het plafond van een golfplaten huisje."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.