Falen inspecteurs weer pijnlijk blootgelegd in zaak Jansen Steur

ZWOLLE – Het medisch tuchtcollege in Zwolle legde vrijdag opnieuw pijnlijk bloot hoe de inspecteurs van IGZ niet doorpakten in de affaire Jansen Steur. De arts kon de inspectie bijvoorbeeld beliegen, zonder dat dit tot maatregelen leidde. Er werd geen poging gedaan hem als arts te schrappen, geen aangifte.

De advocaat van de drie inspecteurs, Melita van der Mersch, betoogde dat de klachten niet ontvankelijk waren; inspecteurs zouden volgens haar niet vallen onder het medisch tuchtrecht. “Zij functioneerden niet als artsen. Hen valt geen persoonlijk verwijt te maken. In het verleden zijn dergelijke klachten heel snel als niet ontvankelijk afgedaan.”

Vijf slachtoffers van Jansen Steur hebben de tuchtzaak tegen de inspecteurs aangespannen. Zij verwijten de inspecteurs niets te hebben gedaan om hun veiligheid te waarborgen en de arts hebben laten doorwerken. Hun vertegenwoordiger, letselschade-expert Yme Drost, vroeg zich af: “Hoeveel aanwijzingen heeft men nodig voordat men in actie komt? Ze stonden er bij en keken er naar.”

Het gaat om twee inspecteurs – Wim Nugteren en Anke Schoenmaker - een hun regionale baas Patrick Edgar. Nugteren verbaasde zich er over dat nu pas een tuchtzaak was gekomen, meer dan 10 jaar later. Hij noemde dat ‘ingrijpend en aangrijpend’.

De advocaat vond de tuchtzaak niet in het belang van de slachtoffers. Volgens haar zou het de verwerking alleen maar kunnen vertragen. Ze sprak wel haar spijt uit voor het leed van de slachtoffers van Jansen Steur. “Hadden we het maar kunnen voorkomen.” Maar alle drie de inspecteurs meenden dat dit niet in hun macht had gelegen.

Het tuchtcollege doet 13 juni uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.