Volledig scherm
© ANP

Familie De Groen gaat niet bieden op Grolsch

ENSCHEDE – De familie De Groen, vroeger eigenaar van Grolsch, is niet van plan de brouwerij terug te kopen. Dat zegt Frans de Groen, voormalig directeur van de brouwerij, in reactie op steeds sterker wordende geruchten dat de familie een bod voorbereidt.

“Als dat zo zou zijn zou ik het u niet vertellen, maar het is niet waar. Wij zijn niet van zins om daar in te stappen.”

Zoals bekend moet Grolsch verkocht worden omdat moederbedrijf SABMiller samen gaat met mega-drankenconcern ABInBev. De gecombineerde marktaandelen van deze partijen zorgen in sommige landen voor problemen met de mededingingsautoriteiten. Grolsch moet daarom verkocht en wordt door ABInBev aangeboden in één pakket met het Italiaanse biermerk Peroni. Dat laatste wordt geschat op een waarde van bijna een miljard euro, Grolsch op rond de 300 miljoen.

Haast
ABInBev heeft haast met de verkoop, omdat de fusie met SABMiller pas kan doorgaan als de mededingingszaken geregeld zijn. In de week voor kerst werden ongeveer tien potentiële partijen benaderd die interesse in Grolsch/Peroni zouden kunnen hebben. Dat zijn voornamelijk private-equity partijen, ofwel investeringsfondsen. Onder deze partijen is KKR, dat de laatste tijd negatief in het nieuws kwam omdat het ooit V & D opkocht, een miljard verdiende aan verkoop van het vastgoed, en vervolgens de restanten doorschoof naar Sun Capital. Die investeringsmaatschappij heeft V & D nu failliet laten gaan.

De private equity-fondsen maken de grootste kans op koop, omdat die snel geld beschikbaar hebben en geen ingewikkelde zaken met mededinging hoeven te regelen. Dat voordeel hebben ze boven bestaande brouwerijen die in de race zouden zijn voor Grolsch/Peroni: de Japanse Asahi Group Holding en de Spaanse Mahou-San Miguel Group.

Kleine brouwerijen
De familie De Groen werd de laatste tijd ook regelmatig genoemd. In 2008 vloeide ongeveer eenderde van de verkoopprijs van 816 miljoen voor Grolsch naar de familie. Dat geld werd verdeeld over de verschillende takken van de familie. De neven Andries en Frans zijn de enigen die nog actief zijn in de bierwereld: ze hebben ambachtelijke brouwerijen in het Belgische Wilderen, in Boonville, Californië en in het Duitse Rügen.

Frans de Groen: “We zijn samen actief in kleinere brouwerijen en dat bevalt ons heel goed. Wat de verkoop van Grolsch betreft weet ik net zoveel als u, namelijk wat ik op het internet lees. En wat daar van waar is weet ik ook niet.”

ABInBev wil uiterlijk 14 januari biedingen binnen hebben van de benaderde partijen: eind februari zou dan een definitieve deal moeten worden afgerond.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.