Volledig scherm
Kunstwerk 'Hommage aan Breitner' bij de bibliotheek, niet van Paul Gregoire, maar van zijn zoon Pepe Gregoire. Foto Lars Smook

Familie Grégoire wil overleg over kunst

ENSCHEDE - Het kunstwerk 'De drie schikgodinnen' aan de gevel van de panden aan de Lage Bothofstraat moet een waardige nieuwe plaats krijgen. Dat vindt kunstenaar Pépé Grégoire, zoon van de maker van de schikgodinnen, Paul Grégoire.

Pépé Grégoire reageert zeer verrast op het nieuws uit deze krant dat de schikgodinnen in een sloopvergunning waren opgenomen. De nieuwe eigenaresse, woningcorporatie De Woonplaats, was namelijk niet op de hoogte dat ze met de aankoop van het 3,2 hectare grote Lage Bothofterrein ook een kunstwerk van de bekende Grégoire 'in huis' had gekregen.

Diens zoon Pépé is blij dat De Woonplaats het kunstwerk alsnog wil inpassen in de nieuwbouw aan de Lage Bothofstraat. Alternatief is dat de kunst een andere prominente plek in de stad krijgt. "Ik wil helpen met het vinden van een andere plek. Vanuit mijn betrokkenheid als familielid, maar ook vanuit mijn expertise als kunstenaar", reageert Pépé vanuit zijn atelier in het Noord-Hollandse Laren. Hij gaat zelf geen contact opnemen met de gemeente of De Woonplaats. "Dat vind ik niet gepast. Maar als ze me vragen, reis ik er met liefde voor naar Enschede."

Pépé kan zich nog herinneren dat zijn vader aan de schikgodinnen werkte. "Ik was een jaar of zeven. Vader hakte het reliëf in natuursteen. Het is een groot en betekenisvol werk. Een mooi voorbeeld van de naoorlogse wederopbouwperiode", zegt Pépé Grégoire. Begin jaren tachtig was hij in Enschede en ging hij op zoek naar het werk van zijn vader.

"Ik heb echt moeite moeten doen om de schikgodinnen te vinden aan de Lage Bothofstraat. In die zin verbaast het met niet dat De Woonplaats het kunstwerk in eerste instantie niet opmerkte. Het reliëf hing in de gevel boven een supermarkt. Het was een heel rommelig geheel."

Zoals weinig Enschedeërs de schikgodinnen van Paul Grégoire kennen, is evenmin algemeen bekend dat er meer 'Grégoires' in Enschede staan. Zoon Pépé maakte het bronzen beeld 'Hommage aan Breitner' aan de Zuiderhagen. Het beeld siert het pleintje voor de bibliotheek. Het verbeeldt twee vrouwen met een paraplu. De website 24-uursmuseum (www.24-uursmuseum.nl) van de gemeente maakt ook geen melding van de 'Hommage'.

Hommage aan Breitner is in 1982 of 1983 in opdracht van de bibliotheek geplaatst. Dat was vlak na de verhuizing van de leeszaal naar de Pijpenstraat. "Men wilde iets hebben om het pleintje te verfraaien", legt directeur Gerard Kocx van de bibliotheek uit. "Eerst wilden we een fonteintje, maar dat werd niet goed bevonden. Toen werd het deze hommage. Het is een afgietsel van een beeld dat Pépé Grégoire inzond voor de gerenommeerde Prix de Rome."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.