De McDonalds in Hengelo-Zuid
Volledig scherm
De McDonalds in Hengelo-Zuid © Google Maps

FC Twente-fans veroordeeld tot taakstraf voor supportersgeweld bij McDonalds

ENSCHEDE/HENGELO - Voor Enschedeërs Remco van K. en Patrick B. kreeg de wedstrijd van hun club FC Twente tegen Feyenoord van twee seizoenen geleden vandaag nog een vervelend staartje. Zij raakten bij de McDonalds in Hengelo-Zuid slaags met Feyenoord-supporters, die daar vanuit de bus in hun auto overstapten op weg naar Rotterdam. Een taakstraf van 120 uur voor beiden luidde het oordeel van politierechter Rikken.

Ze houden beiden vol niet bewust naar de verzamelplek voor de uit-supporters te zijn gekomen, maar dat Van K. (36) en B. (36) er waren staat vast. En dat ze hebben deelgenomen aan een vechtpartij, waarbij over en weer klappen zijn gevallen ook. Het moet voor toevallige bezoekers van de Amerikaanse fastfoodketen een beangstigend moment zijn geweest toen de vechtpartij uitbrak. Dat gebeurde ruim na de met 3-1 verloren wedstrijd tegen Feyenoord, die de degradatie van de Enschedese club een stapje dichterbij bracht. 

Roer omgegooid

B. houdt het voor de rechter op een schermutseling en verder stelde het volgens de al vaker voor supportersgeweld veroordeelde Enschedeër niet veel voor. Toch ondervond hij de meeste gevolgen van het incident, want hij werd na getuigenverklaringen iets later door de politie aangehouden en zat daarna 17 dagen in voorlopige hechtenis. „Dat was voor mij het moment om het roer om te gooien”, zei B. „Ik wil niet dat mijn kinderen de beelden zien en dat ik ze moet uitleggen wat ik heb gedaan.”

Hij komt naar eigen zeggen niet meer in de Grolsch Veste en kijkt de wedstrijden van de club die in zijn hart zit thuis op tv. „Ik heb geen zin meer om in de problemen te komen en daarom blijf ik weg en dat bevalt me heel erg goed. Ik heb het drankgebruik enorm teruggeschroefd en heb na mijn hechtenis cursussen gedaan om inzicht te krijgen in de problemen.” 

Zwijgrecht

Voor Van K. is dat anders. Hij heeft zich tijdens het onderzoek beroepen op zijn zwijgrecht. Geconfronteerd met verklaringen en beelden tijdens dat onderzoek voegde Van K. de politie toe dat ze het maar lekker zelf uit moesten zoeken. Dat houdt hij ook voor politierechter Rikken vol. „Ik zal er alles aan doen om geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf te krijgen, maar verder beroep ik me op mijn zwijgrecht.”

Voor beiden dreigde even een onvoorwaardelijke celstraf. Het Openbaar Ministerie zag voldoende reden om Van K. vier maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijke op te leggen en B. vier maanden, waarvan drie voorwaardelijk met aftrek van voorarrest. Zover wilde Rikken niet gaan. Hij stuurde beide mannen weg met een taakstraf van 120 uur.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.