Volledig scherm
© Annina Romita

Financiële steun van politiek in Twente aan luchthaven minimaal

ENSCHEDE - De ontwikkeling van Luchthaven Twente hoeft niet te rekenen op veel bijval van gemeenten in de regio. Slechts 9 van de in totaal 113 partijen die deelnemen aan de verkiezingen zijn voor financiële steun van alle veertien gemeenten voor de luchthaven.

Dat blijkt uit de reacties van partijen op vijf regionale stellingen uit de Kieswijzer van De Twentsche Courant Tubantia.

Voorstanders van de luchthaven zijn vooral te vinden bij de VVD. Vijf van de veertien lokale liberale fracties vinden dat alle gemeenten een bijdrage moeten leveren aan Twente Airport.

„Heel Twente kan profiteren van het vliegveld”, redeneert de Almelose VVD-wethouder Johan Andela, die vurig hoopt op een doorstart. „Goed voor de ontwikkeling van Twente.”

Vier lokale partijen zijn bereid in de buidel te tasten voor het vliegveld. De meeste positivo’s zijn te vinden in de gemeenten Almelo en Dinkelland.
Vanuit Hengelo is er helemaal geen steun. Alle tien partijen zijn fel tegenstander.

In Enschede is alleen de lokale fractie van OPA voorstander en vindt zelfs de Partij van de Arbeid van burgemeester Peter den Oudsten - voorvechter van de luchthaven - dat niet vanuit elke gemeente geld gedoneerd moet worden. Dat geldt ook voor de fracties van andere linkse partijen, zoals de SP en GroenLinks.

Het pertinent ‘nee’ van Oldenzaal tegen een bijdrage gaat gepaard met andere sceptische geluiden. PvdA-raadslid Leon Lulofs: „Bewoners van de wijk Berghuizen zijn nu aan rust gewend. Straks hebben ze last van laag overvliegende vliegtuigen.”

Lees de reportage in De Twentsche Courant Tubantia van zaterdag.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.