Ongeloof bij het team: het zonnepaneel is flink beschadigd
Volledig scherm
Ongeloof bij het team: het zonnepaneel is flink beschadigd © Solar Team Twente

Flinke tegenslag: Twentse zonneauto onherstelbaar beschadigd

DARWIN/ENSCHEDE - Een flinke domper voor Solar Team Twente. De zonneauto die in Australië voor de winst moest gaan, is onherstelbaar beschadigd. De beschadigingen zitten op het zonnepaneel en zijn van invloed op de prestaties van de wagen. Opgeven is echter geen optie. “Onze kansen zijn nog niet verkeken.”

De oorzaak van de beschadigingen is niet bekend
Volledig scherm
De oorzaak van de beschadigingen is niet bekend © Solar Team Twente

Met 31 man sterk zijn ze op dit moment in Australië, voor de race van hun leven. Maar die missie dreigt op voorhand al  een verloren race te worden. De zonneauto van Solar Team Twente - de Red E - is twee weken voor de start van de race beschadigd geraakt. Onherstelbaar beschadigd. “We zijn ontzettend geschrokken. Ons zonnepaneel heeft de beste cellen die er zijn, maar door de beschadiging kunnen we niet meer het optimale uit die cellen halen”, vertelt elektrotechnicus Rob Kräwinkel. De beschadiging zit precies op een van de meest optimale locaties van het paneel.

Het zonnepaneel - afkomstig uit de ruimtevaart - was juist het paradepaardje van het studententeam en moest ‘Twente’ de eerste zege ooit in de World Solar Challenge gaan opleveren. Die gaat over twee weken van start in Darwin. Het zonnepaneel repareren zit er voor die tijd niet meer in, legt Gearte Nynke Noteboom uit. “Dan zouden we het laminaat wat erover ligt er helemaal af moeten halen, en dat heeft weer invloed op tal van andere factoren. Dat is gewoon niet handig.” De oorzaak van de schade is tot dusver onbekend en wordt onderzocht.

‘Enorme domper’

Het studententeam Down Under heeft volgens Noteboom goed gereageerd op de tegenslag. De 31-koppige groep heeft momenteel het kamp opgeslagen op de Darwin University in het noorden van Australië.  “Natuurlijk is het een enorme domper, maar we geven niet op. We gaan ook zeker gewoon van start. Onze kansen op de winst zijn nog niet verkeken. Maar dat het een stuk moeilijker wordt, is wel duidelijk.”

De nieuwste zonneauto, de Red E, van het studententeam
Volledig scherm
De nieuwste zonneauto, de Red E, van het studententeam © Solar Team Twente/Solar Team Twente

Solar Team Twente kampte deze editie lang met financiële problemen, juist vanwege die nieuwe en veel duurdere zonnecellen. Zo’n 150 partners, veelal uit Twente, investeerden in het team in de hoop op succes Down Under. Op 13 oktober start de prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt het Twentse solarteam ruim 3000 kilometer dwars door de outback van Australië met zonneauto RED E. De challenge kent drie verschillende klassen. Solar Team Twente doet mee in de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto’s.

Bekijk hieronder beelden van de Red E in actie in Nederland

1Twente sprak met Frances van Elburg van het Solar Team Twente. Beluister het interview hieronder terug.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.