Volledig scherm
FVD-leider Thierry Baudet, in Enschede. Foto: Frans Nikkels

'Forum voor Democratie durft dingen te benoemen, Wilders is puberaal'

ENSCHEDE - Forum voor Democratie heeft de campagne afgetrapt in de vroegere Grolsch-brouwerij. Nummer 2 van de lijst, de altijd gesoigneerde gentleman-advocaat Theo U. Hiddema (74), ontbrak op het appel.

Hij vertelde het met twinkelende ogen. Dat hij en Thierry Baudet, de grote roerganger van Forum voor Demonstratie, deze woensdagavond met een tweedehandsbusje naar Twente zouden karren.

Het vehikel was van Rentokill, voor al uw ongediertebestrijding. Voor mr. Theo Upt Hiddema mocht die firmanaam rustig op de flanken blijven staan, dat had wel iets. Hij schetste het op zo'n droogkomische manier dat iedere toehoorder het haast zou geloven.
Afwezig
Maar woensdagavond aan de Brouwerijstraat in Enschede, voor het eerdere Grolsch-hoofdkwartier, reed niet de Rentokill-bus voor maar een BMW-stationcar uit de hogere prijsklasse. En mr. Hiddema, bekend strafpleiter, schitterde door afwezigheid. "Hij laat zich verontschuldigen. Een zitting, nota bene in Almelo, is uitgelopen", volgens Baudet.

Gecharmeerd
Bijna 100 belangstellenden, vooral mannen, lieten zich via Facebook naar de brouwerij-gewelven lokken. Oud-politieman Ruud Brejaart (67) is gecharmeerd van het programma. "Er moet een frisse wind door dit land waaien", aldus deze toekomstige buurman van een gedachte megamoskee in Enschede.

De vuttende diender heeft 36 jaar straatervaring. Zijn vroegere bijnaam: Sergeant Pepper. Brejaart zette zich in voor de invoering van pepperspray. Een man van law and order.

Zijn vrouw Paula (67) vindt dat Forum voor Democratie 'dingen' durft te benoemen. Dingen? "Bepaalde problemen van de islam bijvoorbeeld, of het asielbeleid." Geert Wilders' PVV is geen optie voor ze. "Hij is puberaal bezig met dat Twitter."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.