Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Fouten Jansen Steur door hersenletsel na auto-ongeluk 'hoogst onwaarschijnlijk'

ARNHEM – Neuroloog Ingrid Daey Ouwens, die ex-specialist Jansen Steur recent heeft onderzocht, acht het ‘hoogst onwaarschijnlijk’ dat Jansen Steur zijn foute diagnoses stelde als gevolg van een hersenletsel bij een auto-ongeluk in 1990. Ze heeft wel enige letsel gevonden, maar kan het verband niet leggen met de foute diagnoses.

Dat stelt Marjolein van Eykelen, plaatsvervangend advocaat-generaal in het hoger beroep tegen Jansen Steur. In haar ogen kan de schade ook veroorzaak zijn door ouderdom, of levensstijl. Het rapport moet echter nog in het hoger beroep worden behandeld.

Advocaat Peter Plasman van de arts claimt dat het hersenletsel de oorzaak kan zijn voor het medisch falen van de ex-neuroloog. Om die reden is Jansen Steur ook niet bij de behandeling van het hoger beroep. Hij zou zich niet meer goed kunnen verweren. Bij de rechtbank in Almelo is Jansen Steur tot drie jaar cel veroordeeld.

Onderzoek

Specialist Ouwens deed, met toestemming van het Hof, afgelopen maanden onderzoek op verzoek van de verdediging. Haar onderzoek is voorgelegd aan twee deskundigen, die bij de rechtbank in Almelo zich al bogen over een neurologisch onderzoek van de verdachte. Zij vonden toen geen bewijs voor hersenletsel en het verband met de foute diagnoses. Het Hof wil van hen weten of zij hun bevindingen moeten bijstellen naar aanleiding van het rapport van Ouwens.

Zij zijn daarbij – zo bleek bij het Hof – hun eigen weg gegaan, tegen de wil van het Hof in. Hoewel het Hof daar geen opdracht en toestemming toe had gegeven, zijn ze voor hun bevindingen toch gaan praten met de ex-vrouw van Jansen Steur, zijn zoon, een voormalig co-assistent en een neuroloog, die het eerder opnam voor Jansen Steur. Die bevindingen hebben ze verwerkt in hun rapport.

Niet op de hoogte

Het Hof gaf in de zitting maandagmorgen te kennen daarvan niet op de hoogte te zijn geweest. “Het is ons ter kennis gekomen. Zij hebben hun taak te ruim opgevat”, zei de voorzitter van het Hof. Ze zei niet concreet wat de gevolgen daarvan zijn. Ze gaf wel aan dat ‘het Hof hecht aan de opdracht’.

Plasman had het Hof eerder dit jaar gevraagd om die gesprekken bij het onderzoek te betrekken. Dat werd toen afgewezen. Plasman gaf eerder in de zitting te kennen dat hij aanvullend ondezoek wil en vroeg meer tijd om de rapportages te kunnen beoordelen. Het Hof neemt daar later een beslisising over. Op dit moment gaat de zaak verder met het behandelen van de ten laste gelegde feiten.

Drie jaar cel

Jansen Steur is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot drie jaar cel voor mishandeling van patiënten. Hij behandelde hen in het MST in Enschede voor alzheimer, MS of parkinson, terwijl ze dat niet hadden. Ook werd hij verantwoordelijke gehouden voor de zelfdoding van een patiënte. De rechtbank achtte Jansen Steur volledig toerekeningsvatbaar.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.