Volledig scherm
De versie van het gedicht waarin het woord 'mens' in de derde zin van de voorlaatste strofe ontbreekt. © Persbureau GinoPress

Foutje in muurgedicht Willem Wilmink in Enschede… Of toch niet?

ENSCHEDE - Een regel in het gedicht Textielstad van Willem Wilmink is verkeerd terecht gekomen op de gevel van Boekhandel Broekhuis in Enschede. Maar is het ook fout?

Dinsdag werd het muurgedicht onthuld, op de dag dat Willem Wilmink 80 zou zijn geworden. In de derde regel van de vijfde strofe van Textielstad ontbreekt het woord ‘mens’.

Krim, Berkenkamp, Sebastopol,
Het is voorbij. De maat is vol.
Bijna geen (mens) heeft hier nog weet
Van uw gelatenheid, uw leed.

Wobke Wilmink, die het muurgedicht samen met Herman Finkers onthulde, verheugt zich op de discussies. „Leuk, dit. Er kan niet genoeg worden gesproken over een gedicht van Willem.” Zij twijfelt bovendien of er met het weglaten van het woord ‘mens’ écht een fout is gemaakt. „Willem maakte wel vaker meerdere versies van één gedicht. Het kan zomaar zijn dat hij zichzelf ergens, ooit, heeft verbeterd.”

Bundel
Maar als zij in de boekhandel even later de 'Verzamelde liedjes en gedichten' van haar man doorbladert en ziet dat daar echt ‘mens’ staat, zegt ze: „Deze bundel stelde Willem zelf samen. Dit moet de juiste versie zijn.”

Purist
Dat de juiste versie niet op de gevel staat, daarvan is ook Wilminkkenner Bert de Haan uit Enschede overtuigd. „Wilmink was een purist. Het kan niet zo zijn dat hij in een strofe waarin elke regel acht syllaben telt, hij er één slechts met zeven schrijft.” De versregel moet worden overgeschilderd, vindt hij. Dat zegt ook Paul Abels van uitgeverij AFdH, die het gedicht voor het op de muur werd geschilderd, controleerde op onjuistheden. „Dit is een fout. Dat moet over.”

Overschilderen?
Maar kan het ook worden hersteld? Freddy Hoevers, de kunstschilder uit Almelo die dagenlang op de steigers stond, krabt op zijn hoofd. „Als er genoeg ruimte is, kan ik het herstellen”, denkt hij. Herman Finkers is desgevraagd duidelijk. Als hem wordt gevraagd of de vermeende fout op de muur van boekhandel Broekhuis moet worden hersteld, zegt hij: ,,Wat er nu staat vind ik véél mooier. Overschilderen? Geen denken aan.”

  1. Jarige Jozefkerk in Enschede laat muurschilderingen restaureren als cadeau
    VIDEO

    Jarige Jozefkerk in Enschede laat muurschil­de­rin­gen restaure­ren als cadeau

    ENSCHEDE -De Jozefkerk aan de Oldenzaalsestraat bestaat 125 jaar. Dit weekend viert Stichting Behoud Jozefkerk het bestaan van de kerk. “En om het te vieren, hebben we onszelf een geschenk gegeven”, vertelt bestuurslid John Schiffel. “Sinds juni zijn restaurateurs uit Nijmegen bezig met het terughalen en blootleggen van de oude muurschilderingen.” Dat dit nu zo makkelijk kan, was niet altijd het geval.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.