Volledig scherm
© Thinkstock

Foutje op gedenksteen en 3 andere pijnlijke vergissingen in deze regio

ENSCHEDE - De politie die een man uit Hengelo onterecht laat aanzien voor iemand die pint met een gestolen pas. Drie kinderen die een verkeerde naam kregen doordat het bij de digitale geboorteaangifte in ziekenhuis ZGT in Almelo misgaat. Ongelukkige vergissingen bij overheden of in de openbare ruimte; ze komen nogal eens voor in Twente. 

Waar ging het nog meer mis? Wij zetten vier missers in deze regio op een rij.

1. Onterecht in de cel 

Volledig scherm
© Thinkstock

Denk je even rustig boodschappen te doen bij de Kruidvat, word je voor de deur van de drogisterij op hardhandige wijze aangehouden. Het overkomt een 36-jarige Hengeloër eind september.

Meerdere agenten werken hem die dag tegen de grond. Hij krijgt een knie in zijn nek, zodat hij geen kant op kan. Razendsnel doet een van de agenten hem handboeien om, terwijl een ander hem blinddoekt. Vervolgens wordt hij achterin een auto gegooid, die direct naar het arrestantencomplex van de politie in Borne rijdt. Daar belandt hij in de cel, nadat hij zijn kleding heeft moeten inruilen voor een papieren overall.

Eén probleem: de Hengeloër is niet de persoon naar wie de politie zocht. Na enig onderzoek biedt een hulpofficier van justitie hem zijn excuses aan en laat hem direct vrij. Hij wordt - zonder treinkaartje - op het station in Borne afgezet. Ook dat nog... De politie maakt even later excuses.

2. Te veel bomen gekapt, of te hoge werkdruk?

Volledig scherm
© dg

De telefoon van de Bomenstichting Achterhoek (BSA) staat in oktober 2016 roodgloeiend. Burgers en toeristen zijn woedend over de kap van bomen in de bossen bij Ruurlo. Reden voor de BSA om opheldering te vragen bij Staatsbosbeheer. 

Pas in augustus dit jaar gaan de organisaties met elkaar in gesprek . "Tot onze verbijstering werd toegegeven dat in de Boswachterij Ruurlo per vergissing inderdaad veel grotere percelen gekapt zijn dan de eerder toegezegde percelen van 0,5 tot 1 hectare", aldus een geschrokken Marjan Houpt, secretaris van de stichting.

Maar krap een week later stelt een andere woordvoerder van Staatsbosbeheer, Gerard van Breemen, dat zijn collega dit per abuis als vergissing had aangemerkt. Van Breemen: "Vanwege de personeelsbezetting waren wij niet altijd in staat om direct te reageren of om een perceel na te meten. Nu is dat wel gedaan. En uit die meting blijkt dat het om niet meer gaat dan de maximale afgesproken hectare."

3. Foutje op gedenksteen, herstel: op 19 stenen

Volledig scherm
© Jacobine Melis

Het is maar een cijfertje. Een drie is per ongeluk een twee geworden, maar het maakt de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen Frank Lindeman volgens de Stolperstein wel tien jaar ouder. Want hij is niet geboren in 1925, maar in 1935. In werkelijkheid was Frank zeven jaar toen hij op 7 juni 1943 met het kindertransport vanuit Vught via Westerbork naar Sobibor werd vervoerd en vermoord.

Hoe dit fout kon gaan, kan initiatiefnemer Joop Israel van de Almelose Stolpersteine in het voorjaar van 2017 moeilijk verklaren. "We maken gebruik van bestaande documenten. Verder horen we verhalen van overlevenden of familieleden." Met die gegevens maakt Israel een lijst. Herinneringscentrum Kamp Westerbork controleert die en vult die aan met de data wanneer de vervolgden via Westerbork gedeporteerd zijn. "Die lijst sturen we naar Berlijn waar de stenen gemaakt worden."

Toch is het fout gegaan. Sterker: niet één, maar liefst negentien stenen bevatten fouten. Voornamen, achternamen, geboortedata, datum of de plaats van overlijden zijn verkeerd geschreven. Israel betreurt de missers. Hij geeft aan de stenen met erg storende fouten aan te passen. 

4. Hoe spel je dat ook alweer?

Volledig scherm
© Jasper Elsinga

Een verkeerd geschreven getal of een spelfout; het komt vaker voor. Het is nu ruim een maand geleden dat een stratenmaker in de fout gaat in Enschede. In de Potgieterstraat moet hij het woord ‘schoolzone’ leggen, maar hij verslikt zich in de tweede en derde letter. Met witte stenen prijkt daardoor ‘shcoolzone’ in de straat.

De letters blijken rond de herfstvakantie in de straat te zijn gelegd. Dagelijks lopen tientallen leerlingen er langs. De spelfout blijven enkele dagen onopgemerkt, totdat leerkracht Eva Versluis op een maandag naar huis fietst. De fout wordt snel hersteld

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.