Volledig scherm
Arjan Kampman (PvdA): 'Hoe groot is de groep nou precies?' © Carlo ter Ellen

Fracties aarzelen over bedelverbod Enschede

ENSCHEDE - Met flinke aarzeling spraken de leden van de stedelijke commissie maandagavond in het stadhuis over het bedelverbod dat het college wil instellen.

Joke de Jager (SP) zei meteen helemaal niets te zien in zo’n verbod. „Kunnen we deze mensen niet beter helpen in plaats van ze uit het zicht te schuiven?” Zij wilde net als Arjan Kampman van de PvdA weten hoe groot de groep is waar het in feite in de omgeving Noorderhagen, Van Lochemstraat, Muziekcentrum en Stationsplein om gaat. Precies wist burgemeester Peter den Oudsten dat niet. Bij de groep die de politie goed kent gaat het om 10 tot 20 personen. „De groep bedelaars die in busjes van elders wordt aangevoerd en ’s avonds weer wordt opgehaald is veel groter”, aldus de burgemeester.

Geen oplossing
​Anita Sempel (GroenLinks) noemde het bedelverbod geen oplossing als je dat laat gelden voor een bepaald gebied. „Het probleem verplaatst zich”, meende zij. De commissieleden, zo bleek, wilden het college op voorhand geen te grote vrijbrief geven een bedelverbod in te stellen op nader aan te wijzen plekken. Het college wil dat in een beperkt gebied doen, maar formeel de ruimte hebben het overal in Enschede in te zetten.

Voorstel
De burgemeester pakt suggesties uit de commisie op en komt voor de raad met een aangepast voorstel. De suggesties zijn: een beperkt gebied, tijdelijkheid van de maatregel, een strakke onderbouwing, evaluatie na een half jaar, inzicht in de contacten met hulpverleners en alternatieven, het handhavingsproces beter in beeld en beter inzicht in het aantal personen dat bedelt. GroenLinks pleitte er als enige voor het voorstel zoals dat er maandagavond lag in te trekken. „Want dit is gewoon niet de oplossing.”

Volledig scherm
Anita Sempel (GroenLinks): 'Dit is niet de oplossing.' © Carlo ter Ellen
Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.