Volledig scherm
Frank Krake schrijft een boek over Joop Munsterman © Carlo ter Ellen

Frank Krake schrijver van boek over Munsterman: 'Ik bepaal de inhoud'

ENSCHEDE/HENGELO - Frank Krake wordt de schrijver van ‘Rood Bloed’, het boek waarin Joop Munsterman zijn visie geeft op zijn rol als bestuurder bij FC Twente. Het wordt Munstermans persoonlijke kijk op de feiten. „Maar ik ga geen aantoonbare leugens opschrijven.”

Krake is al 32 jaar supporter van en jaarkaarthouder bij FC Twente. De Hengeloër verdiende zijn brood als ondernemer en schreef twee boeken. In het dit jaar verschenen Menthol, een verkoopsucces met inmiddels 17.000 verkochte exemplaren, beschrijft hij de lotgevallen van Joseph Sylvester, de eerste zwarte zakenman in Hengelo. De Rampondernemer - 6.000 boeken verkocht - gaat over de ‘rampen’ die hem zelf overkwamen als zakenman.

De Rampondernemer die een boek schrijft over de ex-voorzitter van FC Twente, die zijn club in een rampzalige toestand achterliet. Hoe ironisch is dat?
Krake: „Nou, er zijn inderdaad parallellen. Ik ging in 2005 met mijn tuinmeubelbedrijf Unimeta failliet, FC Twente twee jaar eerder. Ik ben opnieuw begonnen met Bukatchi en heb dat in 2012 goed kunnen verkopen. Bukatchi is recent helaas weer failliet gegaan, maar daar ben ik dus al jaren uit. Munsterman begon in 2003 vlak na het bankroet bij FC Twente, bouwde een nieuw stadion en leidde de club naar de titel. Hij is toen echter niet gestopt, waarna de club onder zijn leiding ook weer bijna ten onder ging.”

Uw boek verschijnt in april 2017 bij uitgever OverAmstel, ruim twee jaar na Munstermans vertrek bij Twente. Wie zit daar dan nog op te wachten?
„Joop heeft na zijn vertrek, op een gesprekje met Erik Dijkstra in documentaire ‘Het laatste jaar van FC Twente’ na, altijd gezwegen. Bijna iedereen heeft een mening over hem en die is voor 90 procent negatief. Ik ben als supporter héél benieuwd naar wat er achter de schermen is gebeurd. Hoe het kan, dat een man die met enthousiasme aan een klus begon en heel veel geld van zichzelf in de club stak nu gedesillusioneerd thuiszit. Er is al veel bekend, maar ook nog veel niet. Ik ben er in stilte al een half jaar mee bezig en heb inmiddels twintig keer met Joop gesproken over hoe het in zijn ogen allemaal is gegaan. Natuurlijk preekt hij voor eigen parochie, maar Joop steekt de hand ook in eigen boezem. Er zijn onderdelen waarbij hij echt diep door het stof gaat.”

U zegt dat er ook veel nog niet bekend is. Kan dit boek FC Twente opnieuw in de problemen brengen?
„Nee, dat geloof ik niet. Daar heeft Joop ook geen enkel belang bij. Hij noemt wel man en paard en geeft een aardig inkijkje in de voetbalwereld. Over hoe het spel met makelaars wordt gespeeld, bijvoorbeeld. Munsterman verdient overigens geen euro aan 'Rood Bloed'. De opbrengst van het boek schenkt hij aan FC Twente zelf of aan een aan de club gelieerde organisatie.”

Hoe onafhankelijk bent u in uw werk? Wie bepaalt wat er in het boek komt te staan?
„Ik ben volledig onafhankelijk. Ik schrijf het boek zoals ik denk dat het moet. Ik heb stapels documenten van hem gekregen: notulen, contracten en gespreksverslagen."

Doet u zelf nog research, of vaart u blind op wat Munsterman u vertelt?
„Ik interview nog een aantal mensen uit Joops omgeving en ook enkelen die bij FC Twente betrokken zijn. Nee, geen oud-commissarissen. Hoe die over hem denken, hebben zij al luidkeels in de media geventileerd. Het is Joops visie, hij leest ook mee, maar ik bepaal de inhoud. En ik slik echt niet alles voor zoete koek wat hij mij vertelt. Ik ga echt geen aantoonbare leugens opschrijven.”

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.