Volledig scherm
© Thinkstock

Fraude bij Saxion: 200 studenten moeten tentamen overdoen

ENSCHEDE- Hogeschool Saxion heeft opnieuw tentamenfraude ontdekt bij de Academie Bestuur, Recht en Ruimte. Een student heeft een kopie gemaakt van het tentamen corporate finance en dat verspreid. Saxion heeft het tentamen volledig ongeldig verklaard.

Circa tweehonderd studenten moeten het nu overdoen. Tien van hen hebben bezwaar aangetekend.

April
De misstand is opgespoord tijdens een onderzoek naar een eerdere tentamenfraude in april. Tijdens dit onderzoek heeft Saxion een derde poging tot tentamenfraude weten te verijdelen. Omdat de frauduleuze student tijdig is ontmaskerd, leidt dat niet tot negatieve gevolgen voor andere studenten.

Spijtig
De examencommissie beraadt zich op een straf voor de twee frauderende studenten. In het uiterste geval worden zij van de opleiding verwijderd. Er loopt nog een onderzoek naar de vraag of bij de geslaagde fraude meer studenten betrokken waren bij het verspreiden van antwoorden. „Het is spijtig voor de studenten die hier part noch deel aan hebben. Maar we kunnen niet anders dan alles ongeldig verklaren”, zegt woordvoerder Rob Admiraal.

Maatregelen
In dit geval gaat het om een student die tijdens zijn tentamen een kopie heeft gemaakt van de vragen. Hij speelde ze door naar studenten die later datzelfde tentamen moesten doen. Mogelijk zijn de vragen met een mobiel gefotografeerd. Saxion heeft maatregelen genomen. „Voortaan wordt niet meer een tentamen meerdere keren gegeven. Een latere groep krijgt andere vragen”, aldus Admiraal.

Gehackt
Bij de verijdelde fraude gaat het om een student die zichzelf voor het tentamen toegang verschafte tot de vragen en antwoorden. „Via de digitale weg. Daar wil ik het bij laten”, zegt Admiraal. „Er zijn geen computers gehackt. Het leert ons wel dat we tentamens beter moeten opbergen en beveiligen.”

  1. Theaterstuk van inburgeraars in Enschede: ‘Verder van huis was hij nooit geweest’
    Video

    Theater­stuk van inburge­raars in Enschede: ‘Verder van huis was hij nooit geweest’

    ENSCHEDE - Wethouder Jurgen van Houdt en zo’n 45 inburgeraars zetten afgelopen vrijdag hun handtekening onder een participatieverklaring. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in Prismare, georganiseerd door M-Pact, de organisatie die verantwoordelijk is voor Doe Mee in Enschede, en daarmee voor inburgering. Deelnemers vertelden aan de hand van een presentatie iets over hun inburgeringstraject. Acht deden dat in de vorm van een theaterstuk.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.