Volledig scherm
© Hollandse Hoogte

Fred de Graaf waarnemend burgemeester in Enschede

ENSCHEDE - Fred de Graaf wordt waarnemend burgemeester in Enschede. Hij vult tijdelijk de positie op die Peter den Oudsten achterlaat. De Graaf neemt waar tot Enschede een nieuwe burgemeester heeft. Dat is naar verwachting in september 2015 het geval.

De Graaf (64) is oud-burgemeester van Apeldoorn en oud-voorzitter van de Eerste Kamer. De Graaf studeerde rechten in Groningen, werd in 1981 burgemeester in Leersum, waarna hij in 1989 burgemeester werd in Vught. In 1999 werd hij burgemeester van Apeldoorn. Daar was hij de eerste VVD-burgemeester in de CDA-stad Apeldoorn.

In Apeldoorn was hij burgemeester toen op Koninginnedag 2009 een aanslag werd gepleegd bij De Naald, waarbij 8 doden en 10 gewonden vielen. Daarmee kwam hij landelijk in het nieuws.

De Graaf werd in 2011 voorzitter van de Eerste Kamer. In die functie leidde De Graaf de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Commotie over zijn handelen tijdens de inhuldiging leidde er uiteindelijk toe dat hij de functie van voorzitter neerlegde in 2013.

In Bronckhorst en Amstelveen nam De Graaf eerder de honneurs waar als burgemeester.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.