Het zonnepark aan de Aadijk in Almelo.
Volledig scherm
Het zonnepark aan de Aadijk in Almelo. © Daan Sonneveld

FvD Overijssel: zonnepanelen horen niet in de wei

ENSCHEDE - Forum voor Democratie wil dat Overijsselse gemeenten en provincie stoppen met het toestaan van zonnepanelen in natuurgebieden, op landbouwgrond en in gebieden met landschappelijke waarde. Volgens de partij is er genoeg ruimte op daken en op bedrijventerreinen.

Volgens Forum voor Democratie wordt Overijssel overstelpt met initiatieven voor de aanleg van zonneparken in het landschap. Vreemd, vindt de Overijsselse fractie van de partij, want de provincie Overijssel stelt in haar beleid juist dat de groene omgeving moet worden ontzien.

‘Plaats paneel op dak’

Gemeenten gaan over de aanleg van zonneparken, maar ze moeten bij hun afweging wel rekening houden met het provinciale beleid. De provincie heeft in een zogenaamde ‘zonneladder’ vastgelegd welke plekken de voorkeur hebben voor het plaatsen van zonnepanelen. Daken, bedrijventerreinen en braakliggende gronden staan daarbij bovenaan, landbouwgrond en natuurgebieden bungelen onderaan de ladder.

‘Volop daken geschikt’

Forum voor Democratie roept Gedeputeerde Staten met een motie op zich meer aan deze zonneladder te houden. Volgens de partij zijn er in Overijssel vele bedrijventerreinen met volop daken die al geschikt zijn of geschikt te maken zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. De provincie moet dit wat FvD betreft stimuleren. Bijvoorbeeld door contact te zoeken met belanghebbenden en met hen een oplossing te zoeken om het plaatsen van zonnepanelen op een dak gemakkelijker te maken. 

FvD dient de motie woensdag in tijdens de Provinciale Statenvergadering.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.