Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Game-event The Overkill Enschede een combinatie van kunst en gamen

ENSCHEDE - Nu nog toekomstmuziek. Maar op het Enschedese game-event The Overkill was dit weekeinde te zien dat de virtuele vakantie niet meer ondenkbaar is. The Overkill werd dit jaar voor de vijfde keer gehouden. Het is een combinatie van kunst en gamen.

Honderden, vooral jongeren, konden zowel de alleroudste als de allernieuwste games proberen. Aan de ene kant het tv-pingpongspel uit 1975 en aan de andere de Oculus Rift Virtual Reality bril. De ene zegt alleen blieb-blieb, met de andere kun je in levensechte landschappen rondlopen. Bijvoorbeeld om alvast een voorproefje te nemen op een aanstaande vakantie of om een duiksessie in tropische wateren te beleven.

Kunst
In Enschede lag de nadruk niet op vakantie, maar op kunst. Wie dat wilde, kon 'rondlopen' in een kunstmatig landschap met gestileerde bomen en flarden mist. Maar bezoekers konden ook met de VR-bril op bed gaan liggen en hoofdtelefoon op, om in een kwartier tijd op kunstzinnige wijze opnieuw geboren te worden.

Crossovers
"Virtual Reality gaat heel groot worden", vertelt Thomas de Groot. Hij is game-ontwerper en onderzoeker op de Universiteit Twente. "Ik zie de komende jaren steeds meer crossovers ontstaan. Er is al een bioscoop waar je met de bril op kunt kijken. Maar je kunt ook denken aan combinaties met kranten, met tv en entertainment. Misschien gaan we over een paar jaar met de bril op vakantie. Als je het verschil niet merkt, waarom zou je dan nog reizen? Het beroemde holodeck uit Startrek, waarop computers de realiteit kunnen simuleren, komt steeds dichter bij."

Chips en cola
Zo ver is het echter nog niet, blijkt tijdens de rondgang door The Cee Spot, waar het evenement wordt gehouden. Op verschillende plekken zitten of liggen gamers nog ouderwets onderuit gezakt naar een schermpje te kijken, de besturing losjes in de hand, chips en cola binnen handbereik. Geheel indachtig het thema van Overkill 2016, 'YOU ARE IN Ctrl'.

Gamehoek
Twee van die bankzitters zijn Jardain van Boxtel (20) en zijn vriend Coen Visser (19) uit het Brabantse Hees. Ze zitten in de hardcore gamehoek van het gebouw. Het tweetal is vrijdagavond al begonnen en leeft op snoep en de portie spareribs van vrijdagavond. Jardain, alarminstallateur, is in zijn onesie bezig 'eindbaas' te worden in een van de spelletjes. Zijn vriend mekkert: "hé serieus man, je bent al mijn data aan het wegtrekken", en kijkt bezorgd op zijn meegebrachte laptop.

Nerds
Dit zijn de hardcorejongens. Maar nerds vinden ze zichzelf niet. "Mwha, voor de oudjes misschien, maar echt, we zijn geen nerds. We blijven niet alleen maar in ons hokje, we lopen ook wel eens rond." De kunstinstallaties, de experimenten, ze vinden het prima, maar ze komen toch vooral voor het gamen. "Ik zie het als entertainment. Dat mag toch?" Coen, student informatica: "Je werkt de hele dag, dan mag een beetje ontspanning ook wel. Beetje gamen, beetje niks doen, biertje drinken. Niks mis mee."

Volledig scherm
© Reinier van Willigen

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.