Volledig scherm
Blazen, blazen, blazen en dan heel even wachten. Niks gedronken? Dan gaat de slagboom vanzelf omhoog. © Rijden Zonder Invloed

Gedronken? Dan gaat deze slagboom bij Military Boekelo niet omhoog

ENSCHEDE/BOEKELO - Gegarandeerd een parkeerplek bij de Military Boekelo en twee gratis consumptiemuntjes. Maar dan moet je ook echt beloven dat je de Bob bent én na afloop bewijzen dat je 0 procent alcohol op hebt. Hoe? Door te blazen in een apparaatje dat bevestigd is aan de alcoholslagboom. 

Daarmee beleeft Military Boekelo een primeur, want het is het allereerste evenement in Nederland waar zo'n alcoholslagboom staat. "We hebben al wel proefgedraaid op andere evenementen, maar nemen 'm nu officieel in gebruik", zegt Judith Dijkstra. Zij is woordvoerder van Rijden Zonder Invloed. De alcoholslagboom maakt deel uit van die campagne, die een initiatief is van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland. 

Blazen 

De slagboom werkt simpel. Als je als automobilist het parkeerterrein wilt verlaten, doe je het raam van je auto omlaag. In plaats van op een knop te drukken of een kaartje in te voeren, blaas je via een wegwerptuitje in een apparaatje dat aan een paal is bevestigd. Dat apparaat is aangesloten op de slagboom. Heb je 0 procent alcohol genuttigd? Dan gaat de slagboom omhoog en kun je doorrijden. Maar heb je alcohol gedronken? Dan blijft de slagboom naar beneden.

Dijkstra: "Zelf zijn we met een team aanwezig om in gesprek te gaan met mensen. Met bestuurders die niets hebben gedronken, heeft dat niet veel zin. Maar stel nou dat er mensen tussen zitten die nog nét mogen rijden, maar volgens de test wel alcohol hebben gedronken? Met die mensen overleggen we of het voor hen misschien handig is om een uurtje langer te blijven, of toch een taxi te pakken."

België

Rijden Zonder Invloed maakt gebruik van het Dräger-alcoholslot. "Dat is hetzelfde systeem als de politie gebruikt", aldus Dijkstra. Daar waar de alcoholslagboom in Nederland bij de Military Boekelo haar vuurdoop beleeft, is het systeem in België al drie jaar in gebruik. "Met veel succes. Er wordt veel gebruik van gemaakt. Mede door de privileges die er tegenover staan, zoals gratis parkeren of een plek dichterbij de entree."

Bij de Military staan er twee munten voor gratis consumpties tegenover. Dat moeten dan wel frisdrankjes of vruchtensapjes zijn.

125 Bob-parkeerplekken
Parkeren bij de Military Boekelo op een terrein met een alcoholslagboom in ruil voor twee consumptiemuntjes kan op zaterdag 7 oktober bij Het Rutbeek. Daar is een deel van de bestaande parkeerplaats voor bezoekers van de Military gereserveerd voor 125 Bobs. Geïnteresseerden kunnen route 6 volgen. Bezoekers ontvangen twee consumptiemunten voor gratis drankjes als zij aangeven de Bob te zijn en na afloop van het evenement in een Dräger-alcoholslot willen blazen. Dat is het apparaat dat is aangesloten op de slagboom. Het parkeren zelf is niet gratis: net als andere bezoekers betalen Bobs 10 euro voor een plek. Daar is dan wel een transfer met een shuttlebus naar het festivalterrein bij inbegrepen.

Volledig scherm
Een test van de alcoholslagboom in het Gelderse Ochten. © Rijden Zonder Invloed

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.