Ernst Jansen Steur
Volledig scherm
Ernst Jansen Steur © Lars Smook

Geen hogere straf voor ex-bestuurder MST Ramaker in zaak rond Ernst Jansen Steur

ENSCHEDE – Het Centraal Tuchtcollege in Den Haag heeft geen reden gezien om harder in te grijpen tegen voormalig ziekenhuisbestuurders en inspecteurs van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in de langslepende zaak rond ex-neuroloog Ernst Jansen Steur. Dat blijkt uit de uitspraken in het hoger beroep.

Centrale vraag in de zaak was of er iemand had moeten ingrijpen in de tijd dat Jansen in het Medisch Spectrum Twente (MST) werkte en daar meerdere medische fouten maakte.

Klachten
Een inspecteur van de IGZ had eerder een waarschuwing gekregen, maar deze is in hoger beroep vernietigd. Het beroep tegen voormalig bestuurder Ruud Ramaker, die al een berisping heeft gekregen, was volgens het Centraal Tuchtcollege wel op twee punten gegrond. De berisping blijft daarom gehandhaafd. Ramaker was bestuurder in het MST toen Jansen daar werkte. De klachten tegen de andere ex-bestuurders, Herre Kingma en Tom Zijlstra, waren eerder al verworpen en dat blijft zo.

Ex-bestuurder Kingma
Kingma is 'opgelucht' dat de klachten tegen hem definitief zijn verworpen: "Ik hoop dat ik deze zaak nu definitief achter mij kan laten en dat de patiënten van oud neuroloog Jansen zich kunnen neerleggen bij het oordeel van het Centraal Tuchtcollege. Ik herhaal nog eens dat alles wat ik als voorzitter van het ziekenhuis in deze zaak heb ondernomen, steeds in het belang was van het achterhalen van de waarheid en het heil van de patiënten.”

Uitspraak
„Teleurstellend”, noemt letselschade-expert Yme Drost de uitspraak. Hij staat meerdere slachtoffers van voormalig neuroloog Jansen bij. Hij had op stevigere oordelen gehoopt. Een strafrechtelijke vervolging van de voormalig bestuurders van het MST kwam eerder niet van de grond omdat het Openbaar Ministerie er niet voldoende aanleiding toe zag. Alleen mensen met een registratie in het artsenregister BIG kunnen voor de tuchtrechter verschijnen, zoals verplegers, artsen, tandartsen en psychiaters.

Zaak Jansen Steur
De omvangrijke zaak tegen voormalig neuroloog Jansen Steur sleept al jaren. Vorig jaar is hij tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het opzettelijk toebrengen van ernstig lichamelijk letsel bij zijn patiënten door verkeerd gestelde diagnoses. Het hoger beroep in de strafzaak wordt volgende maand inhoudelijk behandeld.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.