Volledig scherm
Vorig jaar (rechts) stonden de kerstbomen nog metershoog op het voormalige vliegveld © beeldbewerking Joost Dijkgraaf

Geen kerstboominvasie op Vliegveld Twente dit jaar

ENSCHEDE - Het was de afgelopen jaren een prachtig gezicht: honderdduizenden kerstbomen die metershoog lagen opgestapeld op Vliegveld Twente. Dit jaar ontbreekt een sparreninvasie op de voormalige luchthaven.

Het achterliggende Deense bedrijf Green Team richtte de bedrijfsvoering anders in en koos niet langer voor  Lonneker als ‘verlaadplaats’ van de bomen. De laatste twee jaar diende de luchthaven als tussenstop voor de bomen op weg naar een Europese huiskamer. 

25 Tukkers werkten zich in november en december fulltime een slag in de rondte om bijna een half miljoen sparren te verwerken. De bomen werden per vrachtwagen aangevoerd bij Hangar 17 en vanaf daar geladen, gelost, verdeeld en opnieuw getransporteerd.

Kerstboomgoeroe

Het bedrijf was de voormalige militaire luchthaven op het spoor gekomen door kerstboomgoeroe Frank Bos, die zelf op een steenworp afstand van het terrein woont. De Enschedeër is echter niet langer werkzaam voor het bedrijf, waardoor de link met Twente verviel voor Green Team. De bomen worden dit jaar via Polen en Denemarken richting andere Europese landen getransporteerd. Voordat de luchthaven in beeld kwam, deed Green Team de logistieke mega-klus jarenlang samen met Boomkamp in Hengelo.

Of de kerstbomeninvasie in de toekomst weer terugkeert naar Twente, is nog niet duidelijk.

Benieuwd hoe er vorig jaar uit zag? Dat zie je in onderstaande video

Volledig scherm
Een verlaten Hangar 17 dit jaar: geen kerstboom te bekennen © Joost Dijkgraaf
Volledig scherm
Vorig jaar lag het vliegveld er heel anders bij rond deze tijd © Frans Nikkels

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.