Marnix Bik, student aan de International Business School van Saxion, heeft alvast een Buddy Box gevuld.
Volledig scherm
Marnix Bik, student aan de International Business School van Saxion, heeft alvast een Buddy Box gevuld. © Lars Smook

Geen school, geen huis, geen café; internationale studenten krijgen Buddy Box als troost

ENSCHEDE - Ze kunnen vaak geen kant op. Niet naar huis, niet naar school, niet het café in. Om die internationale studenten een hart onder de riem te steken, vraagt hogeschool Saxion haar studenten en medewerkers ze een Buddy Box te sturen.

De Buddy Box is een schoenendoos met goodies. Een tijdschrift, een stuk chocolade, een Engels boek, een puzzelboekje of een pannenkoekenmix. Dat soort dingen. Wat iemand maar kan missen. Belangrijker is een contactformulier en een voorstel om contact met elkaar te leggen. „Om samen online te gaan koken of het aanbod voor een online lesje Nederlands", legt Renate Bik de bedoeling van de actie uit. De Enschedese is eventmanager op de afdeling communicatie van Saxion en initiatiefneemster van de actie.

Paar honderd studenten vast 

Saxion telt zo'n 600 internationale studenten op de vestigingen in Enschede, Deventer en Apeldoorn. Daarvan zitten er, volgens een voorzichtige schatting, momenteel zo'n 200 min of meer vast op hun kamers. Omdat ze door reisbeperkingen niet naar huis kunnen en ook niet naar school. Een grote groep is afkomstig uit China en Vietnam. 

Een beetje troost

Bik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk dat is voor student én achterban. „Mijn zoon Marnix was uitwisselingsstudent in Taiwan. Op weg naar het vliegveld om naar huis te gaan, kreeg hij een acute aanval van nierstenen en belandde hij in het ziekenhuis. Voor mij als moeder was het heel moeilijk om niets voor hem te kunnen doen. Wat troost bood, was dat zijn gastfamilie er voor hem was.”

Lichte paniek bij studenten

Uit de veelvuldige contacten die het Internationale Office van Saxion inmiddels met buitenlandse studenten heeft, is duidelijk dat die het momenteel niet makkelijk hebben. „Ondanks de ondersteuning zijn sommigen echt een beetje in paniek”, weet Bik. „Door taalproblemen snappen ze niet precies wat er allemaal aan de hand is en lopen ze tegen allerlei alledaagse dingen aan. Dat er door het hamsteren schappen leeg zijn bijvoorbeeld. En waarom sommige winkels dicht zijn.” 

Samen met Saxion-collega Marion Hemsing van International Office heeft ze daarom de Buddy Box bedacht. In eerste instantie alleen bedoeld voor eigen studenten en medewerkers. Inmiddels hebben zich al 47 mensen gemeld via het intranet van Saxion, mijnsaxion.nl. Bik hoopt dat het er uiteindelijk zo’n 200 worden. De bedoeling is dat de dozen vanaf maandag bij de studenten terecht komen. Op welke manier dat gebeurt, is nog niet helemaal duidelijk. Deelnemers worden per mail op de hoogte gehouden.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.