Volledig scherm
Het bestuur van fanclub Stokkum-Oost Laurens - vln r Thijs Kemperink, Laurens Ten Den en André Manuel Thijs Kemperink - nam het initiatief van de theatershow. © videostill

Géén standbeeld, maar groot schilderij met fans FC Twente

ENSCHEDE - De opbrengst van de De Super Standbeeld Show gaat naar een groot schilderij met daarop supporters uit de 54-jarige historie van de voetbalclub. Geen standbeeld dus, wat oorspronkelijk de bedoeling was. 

Het schilderij komt in het stadion De Grolsch Veste in Enschede te hangen. De precieze plek moet nog worden bepaald, want er is nogal wat ruimte nodig. Het kunstwerk moet een ode aan de supporters zijn.

De Super Standbeeld Show wordt donderdagavond 13 juni eenmalig opgevoerd in het Wilminktheater in Enschede. De initiatiefnemers zijn de Twente cabaretiers Laurens ten Den, André Manuel en Thijs Kemperink. Dit trio vormde ook de basis van De Grote FC Twente Crisis Revue (2015) en De Grote FC Twente Degradatie Show (2018). De theatermakers vinden dat de titel in de Keuken Kampioen Divisie voor een belangrijk deel is behaald op de tribune en dat de supporters daarvoor eeuwige roem verdienen.

Al dertig jaar dood

Die roem zou eerst worden verbeeld in een standbeeld, maar het wordt nu dus een groot schilderij. Twentenaren kunnen zelf supporters voordragen, die naar hun mening een plekje op het doek verdienen. „Dat kunnen supporters van nu zijn, maar ook fans die al dertig jaar dood zijn”, zegt Laurens ten Den. „Het moet een dwarsdoorsnede worden van supporters die door de jaren heen op de tribunes van Het Diekman en De Veste hebben gezeten of gestaan.”

Portretschilderes

Ten Den rept over ‘markante fans, fanatieke types of supporters met een groot maatschappelijk hart’. „Dé FC Twente-supporter bestaat niet, er zijn fans in verschillende hoedanigheden.” De Enschedese kunstenares Sonna Krom is volgens Ten Den ‘de aangewezen persoon’ het doek te maken.  Krom is daarom door de initiiatiefnemers benaderd. „Ze is een geweldige portretschilderes. Iedereen die haar werk kent zal dit beamen.” Wie vindt dat een familielid, vriend of een kennis een plekje verdient op het doek, die kan een motivatiebericht en foto sturen naar: redactie@wilminktheater.nl

Nog 200 kaarten

Voor De Super Standbeeld Show van donderdag 13 juni zijn nog circa tweehonderd van de duizend plaatsen beschikbaar. Behalve het genoemde trio verlenen onder anderen ook de Twentse cabaretiers Helligen Hendrik, Ernest Beuving en Nathalie Baartman belangeloos hun medewerking.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.