Volledig scherm
© Klaus Wiedau

Geen straf voor Enschedeër die voordeur van prostituee in Gronau in brand zette

GRONAU/ENSCHEDE - De 32-jarige Enschedeër die drie jaar geleden brand stichtte voor de woning van een prostituee in Gronau, krijgt geen staf opgelegd. 

De rechtbank in Münster bepaalde woensdagmiddag dat de man zijn psychiatrische behandeling in Nederland moet voortzetten.

Prostitueebezoekjes

Op 22 juni 2016 stichtte de Enschedeër brand op de zesde verdieping bij de rotonde aan de Enscheder Straße. Zo willekeurig als het leek, is zijn actie niet. Gisteren, op de tweede zittingsdag, kwam naar voren dat hij vaker in de woning is geweest. 

In het appartement woonde een prostituee met wie de Enschedeër in 2015 zo’n vijftien keer heeft afgesproken. Naast het betalen voor haar diensten heeft hij de vrouw meermaals financieel geholpen. Volgens de Westfälische Nachrichten verklaarde de Enschedeër dat de prostituee bij een van zijn bezoeken zijn pincode heeft weten te ontfutselen en zonder zijn medeweten 2.500 euro heeft gepind.

Evacuatie

Waarom hij een jaar na dato op zijn fiets stapte, een grill-aansteker en benzine kocht en een vuurtje stookte voor haar appartement, is een raadsel. De Enschedeër zegt dat hij ervan was verzekerd dat de prostituee niet thuis was toen hij haar deur in brand zette: hij had met zijn aan oor aan de deur geluisterd.

Wat hij niet wist, was dat haar echtgenoot en een bekende aanwezig waren. Zij moesten met een hoogwerker van het balkon worden gehaald. Het vuur greep om zich heen, waardoor 37 mensen geëvacueerd moesten worden en twee mannen rookvergiftiging opliepen.

Schizofreen

De Enschedeër lijdt aan schizofrenie. Voor zijn daad had hij al enige tijd zijn medicijnen niet ingenomen. De man heeft twee jaar geleden zijn behandeling op eigen initiatief hervat. De rechter acht het verstandig dat hij die behandeling voortzet en legt geen verdere straf op.

  1. Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’
    PREMIUM

    Arjan Derksen is de nieuwe chef van de Twentse recherche: ‘Je eerste moordzaak sta je niet bij stil’

    HENGELO - Toen hij eerste kerstdag uit bed werd gebeld over de moord op Chantal de Vries in Hengelo, besefte recherchechef Arjan Derksen niet meteen dat hij voor het eerst verantwoordelijk was voor een moordonderzoek. „Daar sta je niet bij stil. Als het gebeurt, wil je gewoon zo goed mogelijk je werk doen.” Inmiddels heeft hij een goed beeld van Twentse onderzoeken naar zware misdaad.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.