Volledig scherm
Links Harrie Langenhuijsen, derde van rechts Natalie Albers, naast haar Raymond Boel en uiterst rechts Albert Zantbergen. Leden van de Gele Hesjes afdeling Enschede demonstreerden zaterdag op het Ei van Ko. © Anja Kruise

Gele Hesjes zet voet aan grond in Twente

ENSCHEDE - De internationale protestbeweging ‘Gele Hesjes’ heeft nu ook een afdeling in Twente. Een aantal leden is sympathisant van de nationalistische, extreemrechtse militante beweging Voorpost.

De net opgerichte Twentse afdeling van Gele Hesjes hield zaterdag in Enschede haar eerste demonstratie. Dat verliep zonder problemen. Waar in Brussel honderden relschoppers werden aangehouden na de veldslag met de mobiele eenheid, en waar in Parijs het dagelijks leven werd ontwricht, daar was opkomst in Enschede en elders in Nederland bescheiden. In het Enschedese centrum verzamelden zo’n twintig mensen zich.

Pamfletten

Enkele van de leden die bij de demonstratie aanwezig waren, deelden daarbij pamfletten uit van Voorpost, een Vlaams-Nederlandse organisatie die ‘politiek-onafhankelijk’ strijdt voor een ‘Heel Nederland’ van Nederland en Vlaanderen. Voorpost is onder meer bekend van haar acties om Zwarte Piet in ere te houden, keert zich tegen de illegalenproblematiek en is tegen de ‘islamisering’ van de Nederlandse samenleving. De groepering heeft een actieve afdeling in Twente. 

1.900 leden

De Facebookgroep Gele Hesjes Twente telt volgens een woordvoerder amper een week na de oprichting al meer dan 1900 leden. De demonstranten stellen dat zij niet als politiek links of rechts te bestempelen zijn. Zij slaan juist uit frustratie over de politiek de handen ineen, zeggen ze. „We zijn geen politieke beweging, maar hebben een gezamenlijk doel: weg met dit kabinetsbeleid”, zegt Enschedeër Harry Langenhuijsen.

Quote

De onvrede waaruit het voortkomt, heb je als politicus serieus te nemen

Leo Janssen

Wakker schudden

Gele Hesjes is een uit Frankrijk overgewaaide beweging die ook Nederland wakker zal schudden, verwacht hij. „Ik geloof hierin, omdat we los van de politiek recht op ons doel afgaan: verbetering van de sociale zaak in Nederland.” Op meerdere plekken in Nederland waren er bijeenkomsten. Een van de weinige politici die openlijk met de beweging sympathiseert, is oud-raadslid Leo Janssen van Lokaal Hengelo. Berichten op sociale media voorziet hij met enige regelmaat van een geel hesje. „Dat is toch het minste wat je kunt doen. Het geweld wijs ik natuurlijk af, maar de onvrede waaruit het voortkomt, heb je als politicus serieus te nemen.”

Volledig scherm
Uitgedeeld bij demonstratie gele hesjes © eigen foto

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.