Volledig scherm
Op de plek waar de nieuwe moskee moet komen, heeft Pegida kruizen geplaatst. De kruizen zijn verwijderd. © Pegida Nederland

Gemeente dreigt Pegida-voorman met boetes voor ‘plakken en kladden’ in Enschede

ENSCHEDE - Edwin Wagensveld, voorman van anti-islambeweging Pegida Nederland, is door de gemeente Enschede aangeschreven vanwege protestacties op de toekomstige locatie van de moskee op Het Diekman.

De gemeente zegt dat Wagensveld de regels van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) heeft geschonden en dreigt met dwangsommen als er in de toekomst soortgelijke acties in Enschede plaatshebben.

Kruizen op moskee-terrein

Aanleiding voor de brief aan Wagensveld is de protestactie van Pegida op zondag 11 maart. Toen werden er op het bouwterrein van de geplande moskee (hoek Kuipersdijk-Wethouder Beversstraat) kruizen geplaatst met anti-islamteksten.

Volgens de afdeling Handhaving van de gemeente zijn hiermee de regels in de APV geschonden. Daarin staat dat het zonder toestemming ‘plakken en kladden’ in de openbare ruimte niet is toegestaan. Het plaatsen van kruizen valt daar ook onder.

Wie heeft het gedaan?

De gemeente heeft Edwin Wagensveld aangeschreven, omdat er op de website van Pegida een filmpje is geplaatst, voorzien van een protesttekst die door Wagensveld bij de kruizen is uitgesproken. Omdat Wagensveld in het filmpje aangeeft dat er meerdere acties zullen volgen, zegt de gemeente dat te willen voorkomen door bij herhaling dwangsommen op te leggen.

Wagensveld heeft de gemeente een schriftelijke reactie gestuurd. Hij noemt het voornemen om hem boetes op te leggen intimidatie omdat ‘u niet kunt bewijzen dat ik daar op de locatie de kruizen zou hebben neergezet’.  Volgens Wagensveld houdt een dwangsom geen stand bij de bestuursrechter.

Meerdere acties komen

Edwin Wagensveld herhaalt dat er vanuit Pegida in Enschede meerdere acties zullen volgen. ‘Maar u zult de mensen die deze acties doen op heterdaad moeten betrappen om dan een boete of dwangsom te kunnen opleggen.’

De Pegida-voorman kwam deze week in het nieuws, toen hij werd veroordeeld tot een boete voor het niet melden van een demonstratie (sprenkelen van varkensbloed) op de beoogde moskee-locatie. Hij weigert de boete te betalen en gaat uit principe 15 dagen de cel in.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.