Gemeente Enschede raadt het Attie (69) af de verfbrander te gebruiken

VideoENSCHEDE - Attie Saas (69) uit Enschede heeft het internet deze week voor zich gewonnen met een video waarin te zien is dat ze de eikenprocessierups ‘mores leert’ met een verfbrander. De gemeente Enschede raadt de methode van Saas ten zeerste af. „We begrijpen dat mensen die overlast ervaren zelf wat willen doen, maar de gezondheidsrisico’s zijn groot”, zegt Ina van Dijk, hoofd Stadsdeelbeheer bij de gemeente.

„Een rups heeft ontzettend veel haartjes. Niet alleen de grote haren die iedereen ziet, maar ook microscopisch kleine haartjes. Wanneer je de rups de lijf gaat met een brander, branden de grote haartjes weg. De kleine haartjes waaien weg. Dit vormt niet alleen een gezondheidsrisico voor jezelf, maar ook voor de buurvrouw, het kind en de hond die langslopen”, legt Van Dijk uit. 

Voorzichtig zijn

„Attie, het is heel goed dat je zelf actief wilt zijn om overlast te bestrijden, maar dit is niet de juiste manier.” Van Dijk roept inwoners op voorzichtig te zijn en alleen gespecialiseerde bedrijven in te schakelen voor het verwijderen van de processierups. 

Radio

1Twente sprak Ina van Dijk op de radio. Beluister het fragment hieronder.

Poll

Gemeente Enschede wil dat Attie (69) stopt met verbranden jeukrups

  • Laat die vrouw toch, ze doet tenminste iets aan de overlast (40%)
  • Begrijpelijk, de wegwaaiende haartjes van de rups blijven een risico (15%)
  • Geef Attie de middelen die wél mogen: dan is Enschede zo rupsvrij (45%)
6207 stemmen
Volledig scherm
© Reinier van Willigen

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.