Volledig scherm
Het Duitsland-team van de Gemeente Enschede

Gemeente Enschede regelt banen voor Twents zorgpersoneel in Duitsland

ENSCHEDE - In Nederland zijn mensen met zorgdiploma’s massaal op zoek naar werk. In Duitsland is een groot tekort aan met name ouderenverzorgers. Het D-team van de gemeente Enschede is in overleg met de Duitsers om het probleem voor beide partijen zo snel mogelijk op te lossen.

Duitslandteam
Het Duitslandteam kwam vorige week in het nieuws bij de presentatie van de Duitse meubelgigant Poco op het Meubelplein in Enschede. Maar het team doet veel meer dan bedrijvenacquisitie. Projectleider Peter Schildkamp: „We houden ons bezig met alles wat kan bijdragen aan werkgelegenheid. Niet alleen in Enschede, maar in heel Twente. En het gaat dus niet alleen over bedrijven.”

Zorgpersoneel
Vorige week kwam Schildkamp in Steinfurt in gesprek met het bureau voor economische ontwikkeling. „Hij vertelde dat het tekort aan zorgpersoneel in Duitsland inmiddels zó nijpend is, dat er nu waarschijnlijk ruimte komt om Nederlands personeel in te zetten. Tot nu toe was dat een probleem omdat de Nederlandse diploma’s niet erkend worden door de Duitse overheid. Maar de vergrijzing daar gaat nog sneller dan bij ons en de instroom in de zorg is minimaal, dus ze zijn bereid om stappen te zetten.”

Caritas
Caritas, een grote zorginstelling in Duitsland, heeft een opleidingscentrum in Rheine en er komen nu op korte termijn gesprekken om te kijken of Nederlandse zorgwerkers daar een aanvullende cursus kunnen volgen, waarmee ze in Duitsland wel aan de slag mogen.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.