Volledig scherm
Gemeentelijke groenwerkers gaan schadelijke planten inspuiten met heet water. © Emiel Muijderman

Gemeente Enschede tegen duizendknoop: ronde 1

ENSCHEDE - Heet water in plaats van gif: het offensief tegen de Japanse duizenknoop, de reuzenberenklauw, springbalsemien en ambrosia is afgelopen week begonnen. ,,Het is nog een proef", zeggen Jacques van den Hof en Barry Langkamp van de gemeente Enschede. Bedrijf Weedfreeservice probeert de planten uit te roeien. 

"Ze staan niet alleen hier in de plantenvakken, maar ook verderop langs de Floraparkstraat. Dit stuk willen we als snippergroen aan een buurtbewoner verkopen. Dat kan door de aanwezigheid van de duizendknoop niet", vertelt wijkbeheerder Langkamp.

Werkwijze 

De werkwijze is niet moeilijk, wel arbeidsintensief. Met de lans wordt, onder druk, water van 110 graden in de wortels van de duizendknoop gespoten. Langkamp hoorde van positieve ervaringen met de werkwijze uit Den Haag en Amersfoort, en sprak met het waterschap en Staasbosbeheer, die er ook gebruik van maakten.
De bestrijding is niet goedkoop. Voor alleen het stukje groen aan de Brakerhorst en de bestrijding van de reuzenberenklauw op het gemeentelijk depot bij het Lonneker Steumke wordt duizenden euro's uitgegeven.

Gevaarlijk 

Bij de reuzenberenklauw gaat het bepaald niet om economische schade. Die plant combineert een prachtig en imposant voorkomen met plantenvocht dat bij aanraking afzichtelijke brandwonden kan veroorzaken. Er staan honderden berenklauwzaailingen op de gemeentelijke opslagplaats bij het Lonneker Steumke en ze hebben zich ook uitgezaaid langs het fietspad.

Bloemisten

De vraag is of de planten in toom gehouden kunnen worden. "Want zolang bloemisten de duizendknopen in bloemstukken gebruiken en de overblijfselen via de groene containers in composthopen terechtkomen, houden we last", aldus Langkamp.

Quote

Zolang bloemisten de duizendkno­pen in bloemstuk­ken gebruiken en de overblijf­se­len via de groene containers in compostho­pen terechtko­men, houden we last.

Barry Langkamp

Verspreiding 

Datzelfde geldt voor verspreiding van de reuzenberenklauw. "Liefhebbers knippen uitgedroogde bloemschermen van de berenklauw af en fietsen met de stengel en al door de stad naar huis. Ondertussen zitten er nog wel duizenden zaden in die gedroogde bloemschermen. Zo wordt de berenklauw gauw verspreid."

Overal in Nederland 

De invasieve exoten zijn uiteraard niet alleen een Enschedees probleem. Overal in het land kampen overheden met planten die de inheemse soorten verdringen. Het probleem wordt in heel Europa aangepakt. In Nederland loopt Amersfoort voorop met de bestrijding. Die gemeente heeft als enige een ontheffing om gif te mogen gebruiken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.