Volledig scherm
Exterieur van de Raad van State © ANP XTRA

Gemeente Enschede wil geen woningen in achtertuinen, ook niet in de Irisstraat

DEN HAAG/ENSCHEDE – De gemeente Enschede wil geen woningen in achtertuinen achter bestaande woningen, zo bleek woensdag tijdens een rechtszaak in Den Haag. Ook niet in de Irisstraat. 

In Den Haag vroeg de eigenaar van een studiowoning achter een woning aan de Irisstraat aan de Raad van State alsnog om een bouw(omgevings)vergunning voor de studiowoning die hij in 2016 aan de bestaande woning heeft gebouwd. 

Dwangsom 

De gemeente weigerde de vergunning omdat het appartementje achter de berging is gebouwd. Dat ligt in zijn geheel buiten het bouwvlak van de hoofdwoning aan de Irisstraat. De gemeente denkt er niet aan om die woning alsnog te legaliseren. Sterker nog, zodra de Raad van State de vergunningsweigering goedkeurt wil Enschede de eigenaar dwingen het pandje geheel af te breken. De dwangsom ligt bij wijze van spreken al klaar.

Mag niet 

Overigens heeft de gemeente recent het bestemmingsplan al aangescherpt waardoor bouwen achter de woning helemaal niet meer mag, ongeacht het feit of er al dan niet binnen het bouwvlak is gebouwd. De Raad van State had niet veel vragen, omdat de eigenaar en diens raadsman niet bij de rechtszitting in Den Haag aanwezig waren. Uit het beroepsschrift van de eigenaar blijkt dat hij vindt dat het om een twee onder een kap woning gaat die apart bereikbaar is vanaf de openbare weg. Volgens hem was dat altijd de belangrijkste voorwaarde van de gemeente. Of de Raad van State daar ook zo over denkt, blijkt binnen enkele weken uit de uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.