Volledig scherm
© Enschede

'Geniet, maar denk ook aan een ander'

ENSCHEDE - "Druk? Och, valt nog wel mee." Jan Kortstee, residerend in de Jacobuspastorie aan de Langestraat, maar pastor voor het Parochie Verband Enschede, reageert nuchter als altijd.

"Omdat het met kerst veel drukker is in de kerk, denken de mensen dat de pastor ook heel druk is. Maar ik ben eigenlijk het hele jaar door druk", relativeert de geboren Sallander, al weer zeven jaar zielenherder in Enschede.

Kortstee verkeert morgenavond al in kerstsferen. Dan toert hij naar Hellendoorn om samen met z'n bekende confrater Anne van der Meiden in de parochiekerk aldaar voor te gaan in een oecumenische kerstviering in dialect. De dienst wordt opgenomen door RTV Oost en op kerstavond uitgezonden. Het betekent nauwelijks extra druk op Kortstees schouders.

De pastor verheelt niet dat hij de dagen er na, op weg naar Kerstmis, wat meer gespannen is. "Je besteedt dan toch extra aandacht aan de vieringen. Ik wil de mensen laten voelen dat ze héél welkom zijn." Kortstee weigert degenen die eens per jaar met Kerstmis ter kerke gaan, hypocriet te noemen.

Integendeel: "Ik vind het positief dat mensen een keer per jaar de moeite nemen om naar de kerk te komen. Dat kan ik alleen maar waarderen. Die mensen voelen toch nog iets van saamhorigheid. Voor mij toont dat aan dat kerst méér is dan alleen sfeer en kerstdiners. De meeste mensen kijken daar wel door heen."

Komende maandag, op kerstavond, is het spitstijd voor pastor Kortstee. 's Avonds om acht uur gaat hij voor in de viering in de Jacobuskerk met medewerking van het binnenstads jongerenkoor. Twee uur later begint de 'nachtmis' in de Josephkerk met de zanggroep St. Joseph. Eerste en tweede kerstdag staat hij om 10.00 uur op het altaar van respectievelijk de Heilig Hart- en Jacobuskerk.

Wat hij het volk in de kerstpreken gaat verkondigen? "Geen idee!" grijnst Kortstee. Komend weekend gaat hij er over nadenken. "De preek heeft natuurlijk raakvlakken met het kerstevangelie. Met herders die op weg zijn naar een kindje dat is geboren tussen vluchtelingen. Ik haal er altijd wel iets van de actualiteit bij. Zoals een pleidooi voor saamhorigheid met andere godsdiensten en culturen. En wat te denken van de armoede in Enschede die wordt ontkend? Iedereen roept maar dat Enschede leeft en bloeit. Enschede is cultuurstad met een cultuurlint. Maar Enschedese behoort ook tot de armste steden van het land! Aan de andere kant gebeuren er ook veel goede dingen in deze anonieme stad. Die moet je ook niet uit het oog verliezen."

Kortstee zet de kerstpreek op papier, zoals hij met alle preken doet. Zo af en toe vergist 'ie zich, dan weer flapt hij er spontaan iets uit. En altijd is er wel een vleugje humor, al dan niet met een cynisch ondertoontje. "Dan merk ik bijvoorbeeld op dat de mensen voor de kerst een facelift krijgen, zodat ze rimpelloos door de feestdagen komen."

Het licht schijnt in de duisternis, is het credo van de sympathieke pastor. Hij heft het vingertje nooit, maar heeft wel een - eenvoudige - boodschap. "Ik hoop dat de mensen tijdens de kerstdagen weer wat dichter bij zichzelf komen. Dat ze zich in deze ik-maatschappij realiseren dat we er ook voor elkaar zijn en dat we wat voor elkaar over hebben."

Natuurlijk heeft Kerstmis voor Jan Kortstee wel iets speciaals. Hij heeft er een gevoel bij van verlangen naar licht, vrede en saamhorigheid. Dan weer nuchter: "Er zijn ook mensen die blij zijn als de kerstdagen weer voorbij zijn. Iemand die bijvoorbeeld een dierbare heeft verloren en nu tijdens kerst voor het eerst alleen is. Kerst is een dubbele ervaring. Ik zeg altijd: geniet, maar denk ook aan een ander."

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.