Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Getalenteerde studenten verlaten Twente door gebrek aan diversiteit

ENSCHEDE – Lokale bedrijven willen graag dat ze blijven, maar toch verlaten getalenteerde studenten de regio nadat ze afgestudeerd zijn. Uit onderzoek van onderzoeksgroep The University Innovation Fellows van de Universiteit Twente blijkt dat het gebrek aan diversiteit een van de hoofdredenen is om ergens anders aan de slag te gaan.

Het onderzoek naar waarom afgestudeerd talent Twente verlaat, nam een half jaar in beslag. Er werden 454 studenten ondervraagd. Opvallend is dat regioverlaters geld niet als reden noemen. “Salaris is voor de huidige generatie minder belangrijk”, verklaart Rogier Ikink van Novel-T in gesprek met UToday. “Afgestudeerden zoeken vooral naar een fijne werkomgeving. Start-ups en kleine bedrijven zijn het meest in trek.”

Weinig informatie

Waarom verlaat talent Twente dan wel? Respondenten gaven aan dat ze het idee hebben dat hier weinig werk is. Dat terwijl er voldoende werk is, maar mensen weten de vacatures niet te vinden. “In de enquête vroegen we studenten om drie Twentse bedrijven te noemen. 35% had geen idee. De vraag naar bedrijvendagen door respondenten is groot”, vertelt studentonderzoeker Titus Venverloo. Ook lange reistijd en gebrek aan duurzaamheid worden genoemd.

Diversiteit

De andere hoofdreden is het gebrek aan diversiteit. Volgens Venverloo voelen studenten zich welkom in de internationale omgeving op de Universiteit Twente, maar niet in de regio. “Twente wordt gezien als te gewoon en staat volgens respondenten ver van de rest van de wereld af. Deze zorgen werden ook door Nederlandse studenten geuit.”

Vervolgstappen

Met het oog op de resultaten, gaat de Universiteit Twente in gesprek met bedrijven en de provincie Overijssel. Ze willen het probleem collectief gaan aanpakken.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.