Volledig scherm
© Frans Nikkels

Glanerbrug wil zwembad De Brug langer openhouden

GLANERBRUG - De gebruikers van zwembad De Brug willen dat het zwembad aan de Schipholtstraat open blijft totdat het nieuw te bouwen zwembad in de gemeente is gerealiseerd. Zij zien graag dat de gemeente het besluit om De Brug met ingang van 1 januari 2018 te sluiten terugdraait.

Ze zeggen dat er straks in de andere baden in Enschede geen plek voor hen is omdat de bezettingsgraad daar al tegen de 100 procent ligt. Volgens Roy Bruinsma, initiatiefnemer van de actie ‘Behoud zwembad De Brug’, moeten Glanerbruggers alles op alles zetten om de gemeenteraad op andere gedachten te brengen.

Bezuiniging
Volgens de gemeente is een noodzakelijke bezuiniging op sportaccommodaties van 1 miljoen euro per jaar de aanleiding voor de sluiting. Omdat er in het verleden nooit rekening is gehouden met toekomstige onderhoudskosten, moeten er al vanaf de zomer van 2017 harde bezuinigingen worden doorgevoerd. De Brug is het eerste kind van de rekening. Om het zwembad met de tijd mee te laten gaan, zijn er komende jaren forse investeringen nodig in het onderhoud. Door De Brug te sluiten, bespaart de gemeente jaarlijks 240.000 euro aan onderhoud en personeelskosten. Het bad zou per 1 juli 2017 de deuren sluiten, maar dat besluit is met een half jaar uitgesteld tot 1 januari 2018.

Nieuwe kansen
Voorzitter Theo de Boer van de Dorpsraad Glanerbrug is van mening dat het uitstellen van de sluiting van De Brug Glanerbruggers nieuwe kansen biedt dit te voorkomen. „In de eerste plaats moet de gemeente in november 2017 de begroting voor de komende vier jaar maken. Daarin kan rekening worden gehouden met de wensen van de Glanerbruggers. Dat zou niet mogelijk zijn geweest als het bad op 1 juli 2017 was gesloten. Daarnaast biedt het toegezegde onderzoek naar haalbaarheid van behoud de nodige mogelijkheden. De politiek moet in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen uitleggen waarom De Brug wel of niet gesloten zou moeten worden. Politici zullen in verkiezingstijd in elk geval gemakkelijker te benaderen zijn, ze willen immers jullie stemmen.”

Slechte zaak
Voorzitter Franc Soetekouw van de afdeling zwemmen van Avanti W. vindt sluiting van De Brug een slechte zaak. Het kan volgens hem het einde van de zwemafdeling van Avanti betekenen. Hij vindt dat de gebruikers moeten inzetten op het open houden van De Brug om zo de periode tot de nieuwbouw te overbruggen. „Ik zie de kinderen uit Glanerbrug nu eenmaal niet zo gauw naar het Aquadrome of Losser gaan,” meent Soetekouw. „Bovendien is het verstandig niet alleen naar het financiële plaatje van de gemeente te kijken. Wellicht zijn er financieel mogelijkheden bij de Euregio of zelfs in Brussel.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.